Bravis ziekenhuis krijgt een 9 voor het op orde hebben van geldzaken

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Het Bravis ziekenhuis krijgt een 9 in de financiële test van BDO Accountants & Adviseurs. Het accountantsbureau geeft elk jaar de Benchmark Ziekenhuizen uit, waarin ze kijkt naar de geldzaken van Nederlandse ziekenhuizen. Het Bravis ziekenhuis kreeg niet alleen het rapportcijfer 9, maar steeg ook op de ranglijst van de 26e naar de 6e plaats.

Door: Bianca van Vugt

De financiële situatie van Nederlandse ziekenhuizen was in 2019 vrij stabiel. Gemiddeld krijgen de ziekenhuizen het rapportcijfer 7,3. Maar de middelgrote ziekenhuizen hebben het duidelijk moeilijker dan de kleine en de grote. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants & Adviseurs. Het Bravis ziekenhuis scoort hoog over 2019. Bravis krijgt een 9 en stijgt op de ranglijst naar de 6e plaats. Een jaar eerder stond het Bravis nog 26e.

"Een prachtig resultaat"

Het Bravis ziekenhuis is blij met het rapportcijfer in de Benchmark Ziekenhuizen. En natuurlijk ook met de sterke stijging op de ranglijst. “Een prachtig resultaat dat we graag willen vasthouden in de toekomst”, zegt Luc Stevens, manager Finance & Control van het Bravis. “Een financieel gezond ziekenhuis is nodig om noodzakelijke investeringen in medische apparatuur en ICT te kunnen doen en om onze toekomstige nieuwbouwplannen te kunnen realiseren.”

Het is erg onzeker of de resultaten over dit jaar ook zo goed zullen zijn, waarschuwt accountantsbureau BDO. Ziekenhuizen hebben in 2020 onverwachte kosten gemaakt voor coronapatiënten. Tegelijkertijd lopen ze ook veel inkomen mis, omdat veel van de gewone zorg is uitgesteld. Volgens BDO gaat dit ziekenhuizen grote financiële uitdagingen geven.

Komende jaren worden moeilijker

Er zijn natuurlijk steunregelingen van de overheid, maar BDO weet niet of dat genoeg zal zijn. En dan kan het zijn dat ziekenhuizen minder geld kunnen steken in vernieuwingen of verbeteringen. “Lagere rendementen in 2020 en 2021 liggen op de loer. Dat zorgt voor een beperkte ruimte om investeringen vanuit de exploitatie te financieren,” zegt Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep Zorg bij BDO. “Terwijl juist die investeringen nodig zijn om de sector te transformeren, zodat zorg ook in de toekomst betaalbaar blijft.”

Bravis-manager Stevens ziet ook dat het ziekenhuis een spannende tijd tegemoet gaat als het gaat om geldzaken. “Het jaar 2020 en ook 2021 worden geregeerd door de coronacrisis en zijn voor de ziekenhuizen spannend. Ook voor Bravis zullen de resultaten, is de verwachting, onder druk komen te staan”. Op de website van BDO vind je meer informatie over de Benchmark Ziekenhuizen. Daar kun je ook het volledige rapport downloaden.