West-Brabant

Hoe gaan zorginstellingen in de regio om met de zorgbonus?

Foto (bewerkt): Pixabay / ElisaRiva

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Bij aanvang van de coronacrisis in Nederland beloofde politiek Den Haag een zorgbonus aan de mensen in de zorg. Het was sneller toegezegd dan uitgevoerd, is gebleken. De vraag is zéér of de blijk van waardering nog voor de feestdagen wordt overgemaakt. Het is bovendien per zorginstelling enigszins verschillend wie van de medewerkers die beloning uitgekeerd gaat krijgen, ook in onze regio. We vroegen een aantal instellingen hoe zij er mee omgaan.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Namens tanteLouise vertelt woordvoerder Marc Molenaars: “Toen minister De Jonge de bonus aankondigde was hier wel meteen de vraag: wie wel, wie niet?” Hij legt uit dat er bij de uitbraak in Nederland meteen een enorme druk op de hele organisatie ontstond, maar vertelt ook dat de regeling hier en daar bijzondere uitzonderingen maakt. Artsen zouden bijvoorbeeld niets krijgen.

“We willen een goede werkgever zijn en zijn trots op alle medewerkers. Alleen samen kom je door zo’n crisis dus iedereen is daarbij van belang.” Er is voor de mensen die aan de in Den Haag opgestelde criteria voldoen een zorgbonus aangevraagd. De rest van de organisatie, naar schatting zo’n tien procent van de ongeveer 1950 medewerkers, krijgt deze ook maar dan betaald door tanteLouise zelf. Molenaars: “We willen zelfs de vakantiekrachten, leerlingen en vrijwilligers die doorwerkten niet overslaan. Zij krijgen allemaal honderd euro.”

Groenhuysen: iedereen behalve de Raad van Bestuur

Nancy Wassing, Afdeling Communicatie Groenhuysen, meldt namens bestuurder Ron Axt dat de organisatie het een mooie geste vindt van de politiek en dat ook hier alle 2400 medewerkers kunnen rekenen op een bonus. Voor wie niet onder de criteria valt betaalt de zorginstelling het zelf, alleen de Raad van Bestuur wordt uitgesloten. Stagiaires en leerlingen krijgen eveneens een bepaald bedrag. Hoeveel dat wordt deelt de organisatie niet mee.

Wel vindt Groenhuysen het jammer dat het allemaal zo lang moet duren, meldt het bestuur. De kans is reëel dat er pas na de jaarwisseling kan worden uitgekeerd. Dat leidt tot bets wat vragen en teleurgestelde reacties van zorgmedewerkers. Er is enerzijds best begrip voor het feit dat het niet zomaar geregeld is, “echter de periode van aankondiging en uitvoering had echt korter gekund en gemoeten.”

Alleen voor de mensen in de frontlinie

Bij WijZijn Traverse liggen de zaken iets anders. Bestuurder Ad van Rijen: “We hebben zo’n dertig mensen die vallen onder de zorg die met de regeling wordt bedoeld. Zij werken in de maatschappelijke opvang. Voor hen is een aanvraag ingediend.” Het percentage medewerkers dat in aanmerking komt ligt bij een organisatie als deze heel anders dan bij bijvoorbeeld tanteLouise. Iedereen zo’n bonus geven is dan ook niet haalbaar. “We hebben dat ook met onze mensen besproken.” Er is begrip voor, aldus Van Rijen: “De bonus is bestemd voor mensen in de frontlinie.”

Niet de reserves om iedereen te belonen

Ook bij GGZ WNB krijgt niet iedereen de bonus, al is het uitgangspunt “We deden het samen. En we moeten het straks wéér samen gaan doen”, schrijft senior communicatieadviseur Tiffany Fuhler. De beloning is voor alle 891 zorgprofessionals in loondienst aangevraagd, conform de richtlijnen van de Nederlandse GGZ. De overige 219 medewerkers hebben pech; “GGZ WNB gunt alle medewerkers de bonus, maar we hebben geen reserves (en kunnen geen financiële risico’s nemen) om zelf bij te leggen als Den Haag niet voor iedereen uitkeert.” De organisatie wacht nog op de accountant en het geld om tot uitbetalen te kunnen overgaan.