Ossendrecht

Mountainbikers willen meer ruimte in Kalmthoutse Heide

Maarten Elst Maarten Elst

West-Brabantse en Belgische mountainbikers voelen zich de laatste tijd beperkt in hun bewegingsvrijheid in Grenspark de Kalmthoutse Heide. Met de komst van vier mountainbikeroutes moeten de crossers, die in grote getalen naar West-Brabant afreizen, is het aantal kilometers waarop mag worden gefietst drastisch afgenomen. Ook moeten mountainbikers een relatief duur vignet bezitten om op de mountainbikepaden te fietsen. De crossers willen de dialoog aangaan met de gemeente en het grenspark om tot een passende oplossing te komen.

Door: Maarten Elst

Ook op een doordeweekse dag is het filerijden in de bossen in Grenspark de Kalmthoutse Heide nabij Ossendrecht. Erik Roosch, Bjorn van den Oudenhoven en Karen Kortman duiken achter elkaar het uitdagende mountainbikepad op. ,,We hebben een brief opgesteld aan de gemeente, omdat we ons de laatste tijd beperkt voelen in onze bewegingsvrijheid”, stelt Roosch, schrijver van de brief.

,,We zijn dolgelukkig met de mooie mountainbikepaden die door de gemeente en Grenspark de Kalmthoutse Heide zijn aangelegd, maar zien tegelijkertijd ons gebied behoorlijk inkrimpen”, vervolgt Roosch. ,,Helaas is er met de aanleg van de vier routes een verstrengde regelgeving gekomen. Het is al voorgekomen dat mountainbikers, zonder dat ze het wisten, niet op het mountainbikepad reden en daarvoor beboet werden met 95 euro.”

Warenhuis

Van den Oudenhoven vergelijkt de situatie als een warenhuis. ,,Voorheen mochten we in vrijwel het gehele bos komen. Om beeldspraak te gebruiken het gehele warenhuis”, vertelt de mountainbiker. ,,Met de nieuwe regelgeving mogen we slechts op één afdeling komen. Het mountainbikepad is met gejuich ontvangen in de mountainbikecommunity met als gevolg dat we nu een toename van het aantal mountainbikers zien, gepaard met een kleiner gebied om in te bewegen. Waar in de oude situatie vrijwel geen conflicten met wandelaars en ruiters waren, neemt het risico nu automatisch toe.”

De mountainbiker fietst samen met zijn vriendin op één van de vier routes en wordt op de huid gezeten door een tweetal jonge mountainbikers die beduidend sneller fietsen: ,,Het zijn singletracks, paadjes waar je in je eentje op fietst en haast niet kan worden ingehaald”, verduidelijkt Van den Oudenhoven. ,,Omdat we beperkt worden in onze ruimte, en het steeds drukker wordt, krijg je situaties zoals deze. Voor de iets tragere mountainbiker is het vervelend omdat je druk van achter voelt, maar ook bij de achterligger ontstaan irritaties, zij willen er logischerwijs langs.”

Vignet

Een tweede maar minder grote zorg is het vignet wat mountainbikers moeten bezitten om op de routes te rijden. Voor twaalf euro kan een crosser een jaar lang gebruikmaken van de vier aangelegde routes. ,,Dat is relatief gezien duur”, vertelt Roosch. ,,Veel mountainbikeroutes zijn vrij toegankelijk, de routes waar je wel een vignet voor nodig hebt, zijn zeker vier keer zo lang.”

,,Twaalf euro voor 26 à 27 kilometer is behoorlijk prijzig”, vult Van den Oudenhoven zijn collegafietser aan. ,,Een gemiddelde mountainbiker fietst al gauw 50 kilometer per ronde. Maar tegelijkertijd is dat geen grote zorg, de echte hobbyist heeft het er voor over, relatief gezien is het echter duur.”

Petitie

Mountainbikevereniging de Bospatsers uit België startte onlangs met een online petitie om aandacht te vragen voor de situatie op Grenspark de Kalmthoutse Heide. In amper vier dagen tijd verzamelden de wielrenner al 3.500 unieke handtekeningen. ,,Het mooie aan de petitie is dat je er een opmerking bij kan plaatsen”, zegt Van den Oudenhoven. ,,Het sentiment komt behoorlijk overeen bij alle gebruikers van het gebied.”

De wielertoeristen willen een dialoog aangaan met de gemeente Woensdrecht dat op haar beurt de bal bij Grenspark de Kalmthoutse Heide legt. ,,De gemeente Woensdrecht is geen eigenaar van het park”, schrijft de gemeente in een schriftelijke reactie. ,,We verwijzen iedereen met vragen, opmerkingen of verbetersuggesties door naar Grenspark de Kalmthoutse Heide.”

Gezien de ontstane onrust gaat de gemeente het gesprek met het Grenspark aan om de situatie te bespreken. Grenspark de Kalmthoutse Heide was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.