Mogen restaurants open tijdens de feestdagen? Horecaondernemers wachten in spanning af

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL - Nu het kabinet laat onderzoeken of restaurants mogelijk beperkt open mogen met de feestdagen, wacht een groot deel van de horecaondernemers in spanning de persconferentie van aanstaande dinsdag af. Toch zijn er restauranthouders die nu al zeggen dat ze dicht blijven, ondanks mogelijke versoepelingen.

Door: Jerom Huijskens

Het staat alle horecaondernemingen zelf vrij te kiezen of ze al dan niet opengaan, als ze dat mogen van de overheid. Een voorbeeld van een restaurant dat nu al besloten heeft dicht te blijven is ’t Spuihuis in Bergen op Zoom.

Niet open: te kort dag

Eigenaar Rene Vermeulen kiest voor zekerheid in onzekere tijden en voegt daaraan toe: “Als we opengaan met de feestdagen, moeten we veel voorbereidingen treffen. Daarvoor is het te kort dag voor en we willen niet dat wij of onze gasten het risico lopen dat het uiteindelijk toch niet door kan gaan.” Restaurant 't Spuihuis bezorgt daarom tijdens de feestdagen bij de klanten aan huis. “We hebben ons hierin tijdens de eerdere lockdown geprofessionaliseerd en op deze manier willen we onze klanten toch een heerlijk feestmaal aanbieden.”

Wel open: kerstsfeer bieden

Een restaurant dat besluit wél open te gaan, mochten de maatregelen versoepelen, is restaurant Oost in Roosendaal. “Wij kunnen makkelijk de anderhalvemeter-maatregel waarborgen", zegt Jesse van den Bossche. Zij vindt het belangrijk dat de klanten, in deze moeilijke tijd, in een restaurant helemaal van de kerstsfeer kunnen genieten. Toch heeft zij een plan achter de hand, voor het geval blijkt dat haar restaurant op de valreep dicht moet blijven. “Dan bieden wij ons kerstdiner to-go aan dat mensen het op tijd kunnen afhalen.”