Bergen op Zoom

Nieuw in 2021: stemmen vanuit de auto in de drive-trough

Han Verbeem Han Verbeem

Het is dit jaar in Bergen op Zoom mogelijk om in een drive-trough een stem uit te brengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van komende week kunnen stemgerechtigden vanuit hun auto het biljet invullen. Dat kan bij het gebouw van het voormalige Facilitair Bedrijf aan de Dr Ir Van Veenweg. De drive-in stemlocatie is één van de initiatieven die genomen worden om het stemmen in coronatijd mogelijk te maken. Bergen op Zoom is niet de enige; ook andere gemeenten passen het concept toe.

Via de aangegeven rijroute kunnen automobilisten naar de overdekte hal rijden. Via de Dr Ir Van Veenweg rijden ze naar binnen, brengen vervolgens bij de stemtafel de stem uit, en rijden daarna door en verlaten de hal weer aan de achterzijde, richting de Calandweg. Het mobiel stemmen is niet alleen handig voor mensen die per auto onderweg zijn van of naar hun werk, maar biedt ook meer veiligheid wat betreft corona.

Anders dan anders

De verkiezingen verlopen als gevolg van de coronamaatregelen anders dan gebruikelijk. Ouderen kunnen al enige tijd per post hun stem uitbrengen en de stembusgang zelf wordt over drie dagen verdeeld: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart. De drive-trough is gedurende deze drie stemdagen geopend. Daarnaast komt er ook een stem-tent op de Bergse plaat.

Evaluatie

Volgens gemeentewoordvoerder Nausikaa van den Merkenhof is Bergen op Zoom één van de gemeenten die voorop loopt met de drive-trough stemlocatie. Het is niet bekend of concept een blijvertje zal zijn; na de verkiezingen volgt een evaluatie en dan wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn voor de verdere toekomst. De eerstkomende verkiezingen ná de Tweede Kamer zijn die voor de gemeenteraden, in maart 2022.