Huijbergen

10 jaar Paarden 3 Daagse gevierd in Huijbergen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Paarden 3 Daagse in Huijbergen bestaat 10 jaar en dat werd natuurlijk uitgebreid gevierd. Vanaf vrijdag 27 september draaide alles op de Heidebaan in Huijbergen dagenlang om paarden, pony’s en ruiters.

De Paarden 3 Daagse is een begrip in binnen- en buitenland. De tijdelijke camping staat vol en alle dagen is het gezellig druk op het terrein. Maar het evenement is destijds uit nood ontstaan. Organisator Carola Poot vertelt hoe dat kwam. “Ik heb een stichting voor uitgewerkte oude manegepaarden. Die vang ik op om ze nog een fijne oude dag te geven. Op een gegeven moment ga je natuurlijk dingen verzinnen hoe dat je geld kan inzamelen. En toen is dit idee eigenlijk ook een beetje uit noodzaak geboren.”

Fijne oude dag voor manegepaarden

Het evenement combineert de noodzaak met het plezier. “Buiten dat we de natuurlijk de mensen van de omgeving willen laten genieten, willen we ook een stukje aandacht voor de oude manegepaarden. En op deze manier zamelen we op een leuke, mooie manier gewoon geld in om die dieren nog een fijne oude dag te geven,” legt Poot uit.

De Paarden 3 Daagse mag dan uit nood zijn ontstaan, het blijkt een schot in de roos. Publiek is enthousiast, maar ook de deelnemers komen graag. Zoals Janwillem van Middendorp. “Sinds ik met paarden bezig ben, ben ik veel rustiger geworden. En als ik bij paarden ben, kan ik alles effe vergeten en denk ik gewoon aan niks. En voor mij is dat bij paarden fantastisch. Andere mensen hebben dat bij andere hobby’s, maar ik heb dat bij paarden.”

Ook leuk voor niet-paardenfans

Bezoekers hoeven niet eens een groot paardenfan te zijn, want er is voor iedereen wat wils. Er zijn foodtrucks, een kidsplein met knutselhoek, demonstraties niet alleen met paarden maar ook met dansers, roofvogels en honden. En als kers op de taart is er zaterdag afgesloten door het Korps Rijdende Artillerie, bekend als de Gele Rijders. Het korps is het oudste deel van de Koninklijke Landmacht, opgericht in 1793 om sneller met geschut, zoals kanonnen, op het slagveld te kunnen zijn.

De variatie op de Paarden 3 Daagse maakt Poot blij. “Gewoon de hele sfeer er omheen: de deelnemers die meedoen, de bezoekers die gezellig komen kijken, want we hebben natuurlijk ook nog andere demonstraties, en we hebben een veld met 53 campinggasten die blijven overnachten het hele weekend. Het is een soort Penny-weekend, maar dan voor grote mensen.”