Roosendaal

100 Roosendaalse vrouwen vieren samen Internationale Vrouwendag

Emma Janvier Emma Janvier

Allemaal samen en allemaal gelijk. Daar draait het allemaal om tijdens de vrouwenlunch in het HUIS van Roosendaal. Speciaal voor Internationale Vrouwendag organiseerde wethouder Evelien van der Star een lunch, waar iedere vrouw uit Roosendaal voor was uitgenodigd. Honderd vrouwen kwamen hiervoor samen.

De bijzondere lunch is eigenlijk onderdeel van het nieuwe Roosendaalse project ‘Meedoen en Gelijke kansen’, dat sinds begin dit jaar bestaat. “We vinden het in Roosendaal heel belangrijk dat iedereen kan meedoen op alle terreinen van het leven”, vertelt Desirée Bax. Ze is projectleider van het nieuwe Roosendaalse programma ‘Meedoen en Gelijke Kansen’. “We geven daar op veel verschillende manieren aandacht aan, en vandaag doen we dat voor de man-vrouwverhouding, want het blijkt dat daar dus nog steeds ongelijkheid in zit.”

Desirée is blij om een verschil te kunnen maken tijdens Internationale Vrouwendag. Vrouwenrechten blijkt een populair gespreksonderwerp te zijn, meent ze. “Dat blijkt wel uit de ruim 100 aanmeldingen, en de sfeer zat er ook gelijk al goed in.”

Verhalen delen

Het doel van de lunch is dat iedere vrouw haar verhaal kan delen. Wethouder Van der Star deelde ook haar verhaal. “Als ik mensen vertel dat mijn man zijn ambities even op pauze heeft gezet zodat ik me volledig kan concentreren op mijn werk, wordt hij door iedereen geprezen”, vertelt ze. “Maar als ik dat voor hem zou doen, zou iedereen het doodnormaal vinden.”

Ook Miranda Oomen vertelt over haar ervaringen. Miranda is ambassadeur van de Club van Roosendaal en ondanks dat ze zich niets aantrekt van de ongelijkheden, heeft ze er zeker wel mee te maken gehad. Bijvoorbeeld een keer tijdens een sollicitatie. “Ik ben een vrouw en ik heb een beperking. Maar de reden dat ik niet aangenomen ben, is niet vanwege mijn beperking. Het gebeurt nog vaak dat, ondanks dat een man en vrouw dezelfde kwaliteiten hebben, de man wordt verkozen boven de vrouw.”

Vrouwenavond

De lunch is overigens niet het enige dat is georganiseerd voor Internationale Vrouwendag. Naglans, Hibba en Anouska, vrijwilligers van WijZijn Roosendaal, hebben diezelfde dag ‘s avonds een vrouwenavond georganiseerd, vertellen ze. “We gaan met zijn allen eten, henna zetten en lekker dansen”, vertelt Hibba. “Echt voor vrouwen en door vrouwen”, vult Anouska haar aan.

Lees ook: Spastische Miranda (55) is ambassadeur voor inclusief Roosendaal: ‘Ze denken dat ik niks kan’