Bergen op Zoom

12,5 jaar Focus Events: ‘Dankbaar en eervol werk’

De mannen van Focus Events, van links naar rechts: Rowy de Groot, Rene Hopmans, Jeroen Bogers en Jan de Viet.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al 12,5 jaar staat Focus Events bekend om haar populaire en diverse feesten en festivals in West-Brabant. Van 90’s No Limits tot Oude Liefde Roest Niet en van BergenOpZoomNL tot Dubbelspoor Festival: de organisatie is van alle markten thuis. En eigenlijk is dit nog maar het begin, want ambities en plannen: die hebben de mannen nog genoeg.

Het begon allemaal op 1 januari 2011. “En daarvoor organiseerden we al feestjes vanuit een andere samenstelling”, vertelt Rene Hopmans. Samen met Jeroen Bogers, Jan de Viet en Rowy de Groot vormt hij het vierkoppig team van Focus Events. “De feesten Vendetta en Dance Boulevard zijn vanuit die samenstelling meegenomen.”

Om dan maar te beginnen met Dance Boulevard, het festival dat plaatsvond op festivalterrein de Boulevard in Bergen op Zoom en later op festivalterrein Wouwse Tol. “Daar krijgen we regelmatig nog vragen over”, zegt Jeroen. Na de elfde editie in 2018 stopte het festival namelijk. “We moesten wel, hadden geen keuze, het werd gewoon te duur. Dat deed wel echt pijn.”

We blijven dicht bij het publiek.

Want betaalbare feesten organiseren is één van de belangrijkste dingen voor Focus Events. “We blijven heel dicht bij het publiek”, vervolgt Jeroen. “We passen ons aan op de veranderingen van de markt. Soms betekent dat dat je dingen moet loslaten, maar op die manier blijven we gezond en wel overeind. Dat is ook hoe we corona zijn doorgekomen.” Dat de markt het momenteel best zwaar heeft, heeft daardoor eigenlijk geen invloed op de feesten van Focus Events. “We hebben hier veel draagkracht, en doordat we betaalbaar blijven komen de mensen graag naar onze feesten.”

De tekst gaat verder onder de foto.

RoosendaalNL 2022 | foto: Focus Events.

Waar de coronaperiode veel organisaties en festivals de das omdeed, maakte het Focus Events juist alleen maar sterker. “Dat is tevens de periode waarin Rowy bij ons team is gekomen”, verklaart Rene. “Ik help al sinds mijn dertiende mee bij Focus Events”, vult Rowy aan. “Eerst ruimde ik na de feesten bekertjes op, dat deed ik vanuit de scouting. En nu ben ik alweer dik twee jaar in dienst.” Naast het organiseren van festivals is de club namelijk een klusbedrijf begonnen, tijdens de pandemie. “We doen echt van alles, van schilderen tot complete verbouwingen. De mannen zitten veel op kantoor om alles voor te bereiden, ik ben juist meer buiten kantoor op pad”, aldus Rowy.

We hebben wel eens 100 uur gediscussieerd over een line-up.

Een ander groot succesfeest is 90’s No Limits. “Dat bestaat al langer dan de negentiger jaren geduurd hebben”, zegt Jeroen. Herinneringen aan dat feest zijn er dus ook genoeg. “Ik kan me nog goed herinneren dat Mental Theo een keer afsloot, en ik tegen hem had gezegd dat hij niet té hard moest draaien. Omdat we bang waren dat de bezoekers het te hard zouden vinden. Nou, dat hebben we geweten. Theo begon zijn set met een keihard hardcorenummer. En het publiek ging lós. Dat was echt zo vet.”

De tekst gaat verder onder de foto.

90s No Limits 2023 | foto: Focus Events.

De stijlen van Focus Events lopen gigantisch uiteen. Van een harddance feest tot Nederlandstalige knallers. “Dat maakt het juist leuk”, zegt Jeroen. “Ooit heb ik wel eens zo’n 100 uur lang met Jan gediscussieerd over een line-up voor 90’s No Limits. De artiesten zijn voor ons echt enorm belangrijk”, vult Rene aan. “We zijn hier iedere minuut van de dag mee bezig, dat is soms even bikkelen. We hebben nu even de tijd om het najaar op de rails te zetten.” Dan hebben ze namelijk weer vier evenementen op de planning staan: Dubbelspoor Festival, Roosendaal NL, Oude Liefde Roest Niet en Terug Bij Af.

Eén ding is zeker: in de evenementenwereld is niets zeker.

“Eén ding is zeker: in de evenementenwereld is niets zeker. Behalve dat evenementen altijd zullen blijven bestaan”, vat Jan samen. “Dat maakt ons werk mooi en eervol. Mensen kennen ons, daar hebben we heel lang aan gewerkt en daar plukken we nu de vruchten van. Deze 12,5 jaar zijn echt voorbij gevlogen.”

En of de mannen nog bijzondere plannen hebben de komende jaren? “Wie weet. Er is een bepaald festival waar mensen veel naar vragen. We zullen het zien. We zijn als kleine jongens in de Herberg in Hoogerheide begonnen, en nu organiseren we evenementen met duizenden bezoekers. Dat is bizar en maakt ons trots”, aldus Jeroen. “Op naar de volgende 12,5 jaar!”, sluit Rene af.

De banner van 12,5 jaar Focus Events.