Roosendaal

15 maart verkiezingen: ‘Wel of niet stemmen?’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Op 15 maart kan er gestemd worden voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Beiden staan niet bekend om hun hoge opkomstpercentage. Al stijgt het percentage bij de Provinciale Statenverkiezingen de afgelopen jaren wel geleidelijk.

Tijdens de vorige verkiezingen in 2019 kwam 56,1 procent van de stemgerechtigden opdagen. Dat was de hoogste opkomst voor de provincie in 30 jaar. Dit getal is zelfs hoger dan de afgelopen twee gemeenteraadverkiezingen. Nu, 4 jaar later, is het de vraag of er weer zoveel mensen gaan stemmen als de vorige keer.

Mijn moeder vond dat we onze stemmen moeten laten gelden

Voor sommige mensen wordt het wel of niet stemmen vaak beïnvloed door wat hun ouders vroeger gedaan hebben. Dat blijkt uit een rondgang met de camera door Roosendaal. “Ik ga altijd stemmen. Dat heb ik van mijn moeder meegekregen, die vond dat we altijd onze stemmen moeten laten gelden”, vertelt een winkelende vrouw desgevraagd.

Het aantal stemmen op de waterschapsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen liggen altijd ruim onder het aantal stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste mensen hebben wel een idee hoe dit komt, zo ook een vrouw die in de Roosendaalse straten wandelt. “Mensen denken dat het te weinig leeft, maar ik denk altijd dat je zeker geen invloed hebt als je niet stemt.” Een andere mevrouw vat het nog korter samen: “Je kan wel gaan klagen, maar het is ook een beetje je eigen schuld als je niet gestemd hebt.”

Stemwijzer als leidraad

De stemwijzer is vaak de grootste bron van informatie voor de mensen als het gaat om het stemmen bij verkiezingen. “Ik doe altijd zo’n test en dan kijk ik wie er bij mij past. Ik kijk ook wat de partijen in onze omgeving voor ons doen”, verklaart een voorbijganger. Al betekent het niet dat iedereen hier op zit te wachten. Andere mensen zoeken liever zelf de informatie over de verschillende partijen op. “Ik ben niet zo van de stemwijzers, zelf informatie opzoeken is véél beter.”