Roosendaal

Opbouw van ijsbaan in Roosendaal op Kadeplein gestart: ‘Grote opluchting’

Anouk Houweling Anouk Houweling

De spanning was om te snijden in de huiskamers van de leden van stichting On Ice in Roosendaal. Waar in Hoogerheide de ijsbaan door coronamaatregelen in het water is gevallen, kunnen schaatsliefhebbers eind deze maand wél de schaatsen onderbinden in Roosendaal. Dit jaar niet op de Markt, maar op het Kadeplein waar meer ruimte is. Vanaf vrijdag 26 november kunnen schaatsers terecht bij de schaatsbaan in Roosendaal.

De opluchting is groot bij de voorzitter van stichting On Ice Mark van Dooren. “Je bent al maanden bezig in de voorbereiding en met zo’n persconferentie loop je tegen deadlines aan. En we waren al over een aantal deadlines heen. Op het moment dat je vrijdag moet gaan beslissen terwijl je maandag hebt gepland om te gaan bouwen, dan is het wel heel kortdag”, zegt hij. Toch konden ze dinsdag beginnen met de opbouw van de vloer en de tent van de ijsbaan.

Locatie

Voorheen stond de ijsbaan altijd op de Markt in het centrum van de stad. Dit jaar is er gekozen voor het Kadeplein waar normaal ook andere evenementen plaatsvinden, zoals recentelijk de kermis. “Voor ons is deze locatie ook makkelijk, omdat hier goede faciliteiten zijn”, vervolgt Van Dooren. Ook willen de restauranteigenaren op de Markt graag hun winterterrassen laten staan. “Wij beginnen half november al met opbouwen, dus dan zouden ze al vrij vroeg de terrassen weg moeten halen.”

Met de maatregelen die nu gelden en de mogelijkheid dat er strengere maatregelen komen, is het Kadeplein ook een stuk handiger. “Dan hebben we in ieder geval ruimte om daar aanpassingen te doen.”

16e editie

Al vijftien jaar staat er rond de feestdagen een ijsbaan in Roosendaal. “Dit is inmiddels de zestiende editie.” Door de jaren heen heeft de baan op verschillende locaties gestaan. “Het is ooit begonnen op het voormalige blokkerterrein.” Daarna was hij te vinden op de nieuwe markt , de markt in het centrum en dit jaar dus op het Kadeplein.

Van Dooren merkt dat er veel gebruik gemaakt wordt van de ijsbaan tijdens de verschillende onderdelen. Ze beginnen met schoolschaatsen en schaatsen voor speciale doelgroepen. ’s Avonds zijn er curlingwedstrijden en kunnen mensen vrij schaatsen. “Daarna gaan we naar de periode dat mensen altijd zelf kunnen komen schaatsen, de kerstvakantie”, zegt de voorzitter van ‘On Ice’.

Maatregelen

Stichting ‘On Ice’ is nog in overleg met de gemeente over hoe ze het gaan inrichten en welke maatregelen er genomen moeten worden. Sinds vorig jaar in de organisatie al aan het bekijken wat ze kunnen doen binnen de maatregelen. “We hadden al een projectplan klaarliggen in de tijd dat de coronamaatregelen strenger waren. We gaan nu bekijken in welke vorm we het veilig kunnen organiseren.”

Tot 4 december is de ijsbaan open volgens de huidige coronaregels. De organisatie houdt er rekening mee dat de maatregelen mogelijk nog kunnen veranderen. “We zijn volop in gesprek met de gemeente om naar de mogelijkheden te kijken en binnen welke lijnen we het evenement kunnen neerzetten.”

De organisatie verwacht dat de opbouw op donderdag 25 november is afgerond, om één dag later, op 26 november, gaat de ijsbaan open voor publiek. “Dan willen we toch de eerste schaatsers op het ijs zien.”