Roosendaal

Tóch wel voetbal kijken op de Oude Markt in Roosendaal

Marieke Boot Marieke Boot

Eerst leek het erop dat er dit jaar met het EK-voetbal geen grote schermen op de pleinen in Roosendaal zouden komen. Dit vanwege hoge kosten. Dinsdag speelt Nederland tegen Roemenië en dat kun je toch groots gaan bekijken op de Oude Markt.

Horecaondernemers van de Oude Markt hebben samen met de gemeente Roosendaal de koppen bij elkaar gestoken. Jan-Pière Kolthoff, één van de initiatiefnemers van het EK-plein geeft toelichting. “In een voorgaand stadium hebben we contact met de gemeente gehad over de organisatie. De gemeente stond open voor onze plannen en waren bereid om een deel van de kosten te dragen voor dit evenement.”

In afwachting van de poulefases

De organisatie wilde niet te hoog van de toren blazen. Kolthoff: “Wij hebben de prestaties van het Nederlands elftal eerst afgewacht. Eerst even aanzien of het elftal wel door de poulefases heen zou komen. Nu Nederland door is naar de achtste finale, durven wij als ondernemers het aan om de schermen te plaatsen op de Oude Markt.”

Het was snel schakelen met alle partijen om voor de volgende wedstrijd alles te regelen. “Grote schermen zijn zo last-minute nauwelijks verkrijgbaar. Gelukkig was er een partij uit Nieuwegein waar wij een scherm konden huren. Dit scherm is voor vier wedstrijden vastgelegd.” De politie ging akkoord met de plannen, want rondom zo’n evenement heb je onder andere te maken met beveiliging en een calamiteitenplan. “Er is ook extra personeel voor bij de gezamenlijke buitenbar geregeld. Zij zijn gelukkig op korte termijn inzetbaar.”

Tien jaar geleden groots succes

Kolthoff: “Met het WK in 2014 hadden we dezelfde opzet bedacht, écht een succes. Dat was de laatste keer dat de schermen op de Markt stonden. Het is gaaf om te laten zien aan de wereld dat de oranjegekte er weer is. Wij hopen daarom op wederom een succesvolle editie op dinsdag 2 juli.”

Het betreft een forse investering voor de lokale horecaondernemers, maar het is het meer dan waard als de spanning om te snijden is en Nederland uiteindelijk scoort. De adrenaline die dan vrijkomt, maakt alles goed. “Het is prima dat het bier de lucht in wordt gegooid bij een score, maar met de statiegeldbekers van tegenwoordig is het wel handig als de oranjefans de bekers vasthouden,” grapt Kolthoff.