Bergen op Zoom

20 meter taferelen van Vastenavend in Leut Decor

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vele liters verf en een paar jaar werk, maar nu is het af: het Leut Decor. Het is 20 meter lang en 2 meter hoog en staat vol met figuren uit de Bergse vastenavend. Zaterdag is het enorme schilderij onthuld.

Ondeugende karakters in spetterende kleuren kijken je lachend aan. Over de volle breedte van maar liefst 20 meter zie je honderden figuurtjes en taferelen. Allemaal zorgvuldig afgewerkt tot in de kleinste details. Het onderwerp mag dan vastenavend zijn, het schilderwerk is serieus vakmanschap.

Kunstenaar Rini Hagenaars zet zich al tientallen jaren in voor het Bergse carnaval, de vastenavend. Hij heeft ontelbaar veel groepen en wagens ontworpen. Maar als je zo creatief bent, heb je vaak veel meer ideeën dan de vastenavendgroepen kunnen gebruiken. “Er lag zoveel nog op de plank dat ik denk ‘ik moet er iets groots van maken’. En zodoende ben ik er aan begonnen.”

Alle ongebruikte ideeën bij elkaar

De ideeën die in de loop der jaren zijn blijven liggen, zijn heel afwisselend. Van reusachtige karikaturen tot geestige miniaturen. En allemaal uitermate gedetailleerd. “Het gaat over erwtensoep eten na het vastenavend vieren, maar het gaat ook over het zoute water wat terug moet komen, of het open gaan van de gedempte haven. Maar ook gewoon narren, prinsen, mezelf staat er op. Vanalles eigenlijk,” vertelt Hagenaars.

Speciaal oprolsysteem

Een Leut Decor maken van 20 bij 2 meter klinkt natuurlijk leuk. Maar hoe doe je dat, als je thuis niet een enorme loods hebt om in te kunnen schilderen? Hagenaars: “Ik heb eerst een systeem bedacht, wat door Peter Suijkerbuijk is gemaakt. Waardoor ik in een ruimte van 2 en een halve meter door een rolsysteem verder kon gaan. Dan schilderde ik 1,5 – 2 meter en dan pas werd het doek opgerold en kon ik verder gaan.”

Vastenavendvirus opgelopen in jeugd

Hagenaars is besmet geraakt met het vastenavendvirus door jeugdvriend Niko de Wit. De Wit zat op de LTS toen hij Hagenaars leerde kennen. “Hij ontdekte dat ik voor de carnaval werkte. Hij kwam bij mij thuis, we raakten bevriend. Toen zag ie dat ik een carnavalswagen had ontworpen en dat heeft hem enorm geïnspireerd. En toen is ie ook voor de optocht gaan werken.”

Helder als een dia

Zo’n 55 jaar later lopen ze samen langs het 20 meter lange meesterwerk over de vastenavend. De Wit is onder de indruk van het Leut Decor. Het is voor hem dan ook niet moeilijk te vertellen wat het doek zo bijzonder maakt. “Het evenwicht tussen de grote figuren en de kleine figuren en ook de afwisseling tussen alle taferelen. Dus het is iedere keer weer verrassend als je van het een naar het andere tafereel gaat kijken. Het lijkt net een kleurendia. Het is zo helder!”

Alleen nog in januari te zien

Als je het Leut Decor met eigen ogen wilt zien, moet je wel snel zijn. Want het enorme doek is alleen in januari nog tentoongesteld. Leut Decor hangt in Vestzaktheater Het Zwijnshoofd aan de Moeregrebstraat 18 in Bergen op Zoom.

Het Zwijnshoofd is niet elke dag open, dus check de openingstijden voordat je het Leut Decor gaat bekijken. Op deze middagen kun je terecht:

  • dinsdag 21 januari
  • woensdag 22 januari
  • donderdag 23 januari
  • zaterdag 25 januari
  • zondag 26 januari
  • dinsdag 28 januari
  • woensdag 29 januari

Op deze middagen steeds van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie over het Leut Decor vind je op www.vastenavend.nl, maar dan natuurlijk wel op z’n Berregs.