Roosendaal

300 Tullepetaonen aan gezamenlijk afhaalontbijt voor elfde van elfde

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In deze coronatijden kun je natuurlijk niet met een grote groep mensen in een café bij elkaar aan tafel schuiven voor een gezellig elfde van de elfde-ontbijt. Maar in Roosendaal hebben ze daar wat op bedacht: het afhaalontbijt. De Tullepetaonen konden vooraf zo’n afhaalontbijt bestellen, maar mochten hem natuurlijk pas vandaag, op de elfde van de elfde, op komen halen.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Op de stoep bij Café de 3 Weesgegroetjes in Roosendaal staat een grote, leutige kraam. Het is het tijdelijke afhaalloket voor het elfde van het elfde-ontbijt. Want met z’n allen tegelijk in het café ontbijten zat er dit jaar door de coronamaatregelen natuurlijk niet in. Daarom bedachten de 3 Weesgegroetjes en de Stichting Carnaval Roosendaal iets anders: het afhaalontbijt.

De leut naar huis brengen

Haroun Hijman van de 3 Weesgegroetjes is blij dat het 11-11-ontbijt nu toch door kon gaan, ook al is het op een alternatieve manier. “Het is een hele andere setting,” vertelt hij enthousiast. “Normaal gesproken 130-135 leutige Tullepetaonen hier binnen in de 3W. Om elf over elf gaat de bel. Dan gaan we met z’n allen naar binnen. We schuiven gezellig aan en we maken er een leutig ontbijt van met gebakken eiers en noem het allemaal maar op. En dan? Ja, dan is het gewoon een 11-11-festival hier binnen.”

Met een coronacrisis, codes oranje, lockdowns en een anderhalvemetersamenleving moet je creatief zijn. Hijman bedacht de ontbijtbox: een compleet elfde van de elfde ontbijt om thuis van te genieten, alleen of met familie  “Dus mensen konden zich inschrijven via de site van de stichting of via de website van de 3-W en konden ze allemaal een leutig 11-11-pakket hier ophalen. Nou kopen, maar wel hier afhalen vanmorgen. Om toch een beetje de leut thuis te brengen vandaag.”

“Ja, heel leuk gedaan. Heel creatief!”

In de ontbijtbox zit allerlei lekker van lokale ondernemers. Drie vrolijk uitgedoste vrouwen van de familie Hopstaken zitten bij elkaar aan de keukentafel en bekijken de buit. “Ik zal beginnen met de drank,” zegt Sabine Cas-Hopstaken. “Een flesje Sparkling wijn, een Warsteiner biertje, verse jus d’orange, allemaal van lokale ondernemers. Een leuk worstje en kaasje, eierkoeken, krentebollen, een Brabants worstenbroodje waar we al aan begonnen zijn. Want we hebben natuurlijk wel honger.”

Natuurlijk mogen ook de carnavalsversierselen niet ontbreken. “Slingers en het Veldteken voor volgend jaar ‘Wa d’n een optreje’. Ja, heel leuk gedaan. Heel creatief,” lacht Cas. Ze tellen met z’n drietjes af naar elf minuten over elf, met een biertje in de hand. Want één keer per jaar mag dat, bier bij het ontbijt. “Drie, twee, één, proost!”

Volgend jaar weer gewoon in het café, hopelijk

Er zijn 300 ontbijtboxen verkocht, dus het afhaalontbijt was een schot in de roos. Er hebben nu meer mensen van het carnavalsfestijn kunnen genieten dan normaal. Want er kunnen maar 130 mensen meedoen als het in de 3 Weesgegroetjes is. Dat maakt Hijman niets uit: liever met minder mensen binnen in het café dan met meer mensen thuis. “Volgend jaar, ik hoop echt dat het dan weer mag. Gewoon lekker 130 gezellig binnen. Toch echt wel leutiger hoor.”