Wouw

‘Cop’ koffie met buurtbewoners moet zorgen voor zichtbaarheid wijkagenten

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Wat honing voor de beer is, is koffie voor de smeris”, lacht wijkagent Mark Noordink, terwijl hij een bakkie pleur inschenkt vanuit een tuktuk. Met de ludieke actie Cop koffie willen hij en zijn collega’s laten zien dat ze benaderbaar zijn. “We lichten toe waarvoor we zijn en met wie we samen optrekken, zoals de buurtpreventie.”

Namens de gemeente Roosendaal is Mariëtte Monsieurs aanwezig in Wouw. De coördinator Buurtpreventie warmt haar handen aan het kartonnen bekertje koffie, terwijl ze vertelt waarom wijkagenten en buurtpreventie zo belangrijk zijn. “Iedereen ervaart veiligheid en leefbaarheid anders. Voor sommige mensen is het contact met buurtbewoners wat lastiger.” Door de afgelopen lockdown merkt ze bijvoorbeeld dat veel mensen er nu voor open staan om hun wijkbewoners wat beter te leren kennen. “Ze knopen toch sneller een praatje aan met mensen van de buurtpreventie.”

‘Boefachtige’ plannen

Eén van die mensen is Wim Groffen. Tijdens zijn rondes door het dorp, hoort hij verschillende verhalen van inwoners. “Soms vertellen ze dat iemand ’s nachts hun autootje probeerde open te maken. Door onze aanwezigheid op straat, proberen we ervoor te zorgen dat iemand met ‘boefachtige’ plannen dat ergens anders gaat doen. Niet hier!”

Monsieurs kijkt ondertussen of ze inwoners kan strikken om ook een geel hesje aan te trekken. “Het is belangrijk dat je als inwoners verbondenheid hebt met elkaar.”

Sociale controle

Sanne Snoeren, die inmiddels twee jaar in Wouw woont, merkt in ieder geval veel sociale controle in het dorp. Haar dochtertjes, die uit de kinderwagen klauteren terwijl zij staat te praten met een van de wijkagenten, kunnen er fijn opgroeien. “Ik kan zo 1-2-3 ook niks bedenken wat ik anders zou willen zien in de wijk.” Volgens haar zijn de wijkagenten ook voldoende zichtbaar. “Als ik ze nodig heb, dan kan ik ze bereiken. Dat is tot nu toe geen probleem geweest.”

Meldingsangst

Toch hebben sommige bewoners meldingsangst, vertelt Monsieurs. In geval van nood, kan de buurtpreventie contact opnemen met de wijkagenten. “Wij hebben geen bevoegdheid om iemand in de kraag te vatten. Wij zijn zelf alleen maar in beeld en proberen de leefbaarheid in het dorp te bevorderen,” licht Groffen toe.

In tegenstelling tot de buurtpreventie, vindt hij dat de wijkagenten momenteel te weinig zichtbaar zijn in Wouw. “Maar ze doen ontzettend hun best.”

Op woensdagmiddag 2 februari komt de tuktuk naar Bergen op Zoom. Tussen 12.30 en 14.30 kun je een ‘cop’ koffie drinken bij winkelcentrum De Zeeland.

Lees ook: Met bekertjes koffie eenzaamheid bespreekbaar maken