Bergen op Zoom

75 jaar bevrijding door de ogen van Jan van Wijk

Auteur Jan van Wijk.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Schrijver Jan van Wijk wilde zijn nieuwe boek over de bevrijding van Bergen op Zoom vlak voor 4 en 5 mei presenteren. Dat kon niet doorgaan vanwege corona. En wachten tot zijn 70e verjaardag zag Van Wijk ook niet zitten. Daarom presenteert de Bergse schrijver nu zijn boek. Wij spraken hem over zijn nieuwe pennenvrucht.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

In zijn jongere jaren richtte Van Wijk zich vooral op management en marketing en bracht daarvoor 25 studieboeken uit voor het hoger onderwijs. Behalve dat, bracht Van Wijk later ook nog eens 24 boeken uit over geloofsgetuigenis, spiritualiteit, de liefde, sportbeleving, zelfreflectie en de actualiteit. Zelf verklapte Van Wijk al dat hij bezig was met een nieuw boek over het hectische jaar waarin we nu zitten, hij verwacht het eind van het jaar af te kunnen hebben.

Zijn twee inspiratiebronnen

Het is wel duidelijk dat Sint-Nicolaas en Maria een inspiratie vormen voor Van Wijk. Beiden hebben ze hun eigen ruimte in de woonkamer en staat het er vol met beelden en foto’s van de twee. Ook schreef hij boeken over deze onderwerpen. Zijn meest recente boek gaat over 75 jaar bevrijding.

Een bevrijdingsboek zoals je hem nog nooit zag

Van Wijk heeft de oorlog en de bevrijding zelf niet meegemaakt. In het boek is dan ook te lezen hoe hij het beleeft hoe de bevrijding nu wordt geëerd, herdacht en gevierd. Hij bezocht veel plekken waar is gevochten en hij was aanwezig bij de 75e jarige bevrijding in Normandië. Het boek bevat 88 bladzijdes, met daarin 76 uiteenlopende hoofdstukken/brieven. Onderwerpen die de revu passeren zijn Supersum, Jodenhaat, bevrijdingsmonumenten en erevelden.

Goed doel

Het boek is onder meer verkrijgbaar via woordliefde.nl. Van Wijk maakt geen winst op het boek. De opbrengst gaat voor het ene deel naar de drukkosten, en voor het andere deel naar het goede doel War Child. “Dat is de Sint-Nicolaas in mij.” Door deze gunst hoopt hij dat kinderen die in oorlogsgebieden leven, 76 jaar na de bevrijding van Bergen op Zoom, ooit ook een vrij leven kunnen leiden.