Roosendaal

750 schilderijtjes voor 750 jaar Roosendaal

Redactie Redactie

In theater De Kring hangen sinds kort 750 schilderijtjes, allemaal linkend aan Roosendaal. Roosendalers werden opgeroepen om een schilderijtje te maken, ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad. Er waren twee voorwaarden: iedereen moest gebruik maken van dezelfde zes kleuren en er mocht zo min mogelijk wit te zien zijn, zodat het een groot geheel zou worden.

Allerlei soorten schilderijen zie je voorbij komen. Je ziet dierbare plekjes, symbolen en gebouwen, bijzondere bedrijven of verenigingen, maar ook gewoon tekeningen van het gevoel van Roosendalers over hun stadje of het 750-jarig bestaan ervan. Peet Quintus, de organisator van het project, is bijna een jaar bezig geweest met het verzamelen van alle 750 schilderijtjes.

Mislukt schilderijtje

Burgemeester Jacques Niederer maakte zelf ook een schilderijtje. Het was de laatste van de 750 kunstwerkjes die in Schouwburg De Kring komen te hangen. “Ik wist eerst niet zo goed wat ik moest maken, want er waren al zoveel verschillende schilderijtjes, en ik wilde wel origineel blijven. Toen heb ik maar mijn ambtsketen geprobeerd te schilderen. Geprobeerd ja, want hij is niet zo goed gelukt.”

Voor Roosendalers, door Roosendalers

Niederer is blij om te zien dat het precies is geworden zoals hij en Quintus het voor ogen hadden: “Het eindresultaat is geweldig. Het is mooi om te zien dat zoveel verschillende mensen hier aan mee hebben gewerkt. Mensen die hier al lang wonen, maar ook allochtonen die hier net wonen en zich toch al thuis voelen hier. Het is een kunstwerk voor Roosendalers, door Roosendalers.”