West-Brabant

Aanhoudend tekort aan pleegouders: ruim 850 kinderen op de wachtlijst

Laura Vermunt Laura Vermunt

Al jaren is er een tekort aan pleegouders. Eind december 2020 stonden er nog 869 kinderen op de wachtlijst. Met de campagne Open je wereld vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het tekort aan pleegouders. Gemeenten in West-Brabant sluiten zich aan bij dit initiatief.

Nederland telde eind vorig jaar ruim 19.000 pleegkinderen. Om deze kinderen een geschikte plaats te bieden, zijn er jaarlijks minimaal 3500 nieuwe pleegouders nodig. Gezien de wachtlijst, wordt dit bij lange tijd niet gehaald. De unitmanager van zorginstelling SDW geeft aan dat zij niet precies aan kunnen geven waar precies het grootste tekort zit. Wel gaf zijn aan dat het vooral voor kinderen boven de negen jaar lastig is om een pleeggezin te vinden.

Wethouders spreken waardering uit

Ook de gemeente Bergen op Zoom maakt zich zorgen over het aanhoudende tekort van pleegouders. Wethouder Petra Koenders geeft aan enorm veel respect te hebben voor alle huidige pleeggezinnen en benadrukt hoe belangrijk deze gezinnen zijn. “Mocht een kind onverhoopt niet meer kunnen wonen in het eigen gezin, is opvang in een warm pleeggezin een belangrijke stap. We hebben meer pleeggezinnen nodig om kinderen op te vangen in de wellicht meest kwetsbare periode van hun leven.” In Woensdrecht ging wethouder Lars van der Beek op bezoek bij een pleeggezin. Hier besprak hij hoe het is om je huis en hart open te stellen voor een kind van iemand anders. Ook hij benadrukte het belang van pleegzorg en liet zijn waardering blijken.

De unitmanager van SDW zegt al heel wat fijne pleeggezinnen hebben mogen verwelkomen, maar dat er ook best wat kinderen op de wachtlijst staan. “Er zijn altijd pleeggezinnen nodig om een goede match te kunnen maken. Ik kan me voorstellen dat het best een stap is om een pleegkind in je gezin op te nemen, zeker als het om 24/7 pleegzorg gaat.” De drempel voor buddy-pleegzorg ligt misschien wat lager, volgens de manager. Deze vorm van pleegzorg, waarbij een pleegkind bijvoorbeeld een weekend per maand komt logeren, is wat minder bekend.

Bergen op Zoom en Woensdrecht wijzen inwoners op een online informatiebijeenkomst van Vigere Jeugdzorg. Deze vindt plaats op dinsdag 23 november van 20.00 tot 21.30. Wie meer wil weten over pleegzorg of hoe je pleegouder kunt worden, kan zich aanmelden via [email protected].