Roosendaal

Aanpak drugsoverlast blijft topprioriteit voor burgemeester Niederer

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Gemeenten uit politiedistrict De Markiezaten gaan bekijken of de verruiming van de Opiumwet kan worden toegepast binnen het beleid van deze gemeenten. Dat zegt burgemeester Jacques Niederer in antwoord op vragen van CDA Roosendaal.

Burgemeesters in de regio hebben nu de mogelijkheid een pand waarin drugs worden aangetroffen voor een bepaalde periode te sluiten. Echter is de landelijke wetgeving sinds 1 januari 2019 aangepast. Burgemeesters kunnen nu ook panden sluiten waarin alleen voorwerpen of stoffen worden gevonden die duidelijk bestemd zijn voor productie van harddrugs of illegale hennepteelt.

Preventieve werking

In de gemeente Roosendaal komt het naar schatting vijf keer per jaar voor dat er in een pand geen drugs worden aangetroffen, maar wel voorwerpen of stoffen. Burgemeester Niederer weet niet of de verruiming van de Opiumwet ook echt gaat werken. “De verruiming van de Opiumwet draagt in eerste instantie bij aan de preventie van de productie van drugs. De preventieve werking lijkt enigszins summier.”

De burgemeester laat tevens weten dat de aanpak van drugs(-overlast) een topprioriteit is. De door hem in het leven geroepen ‘drugssquad’ houdt daarbij intensief toezicht.