Bergen op Zoom

Aanstaand Bergs vuurwerkverbod houdt gemoederen bezig

Maarten Elst Maarten Elst

De uitspraak van burgemeester Frank Petter dat Bergen op Zoom binnen vijf jaar tijd vuurwerkvrij zal zijn, sloeg in als een bom bij vuurwerkexploitant Edwin Vader. De Bergenaar, beter bekend als Ed Raket, verwacht niet dat de zogeheten vuurwerkblije zones gaan helpen in de stad en dat handhaving juist lastiger zal worden. Lijst Linssen-raadslid Meino Dam pleit al jaren voor een alternatief vuurwerkbeleid, maar vindt een geheel vuurwerkverbod een stap te ver gaan.

Door: Maarten Elst

2020 is vooralsnog niet het jaar voor vuurwerkexploitant Edwin Vader. Buiten de doorgaans drukke laatste drie dagen van het kalenderjaar is Vader ook kermisexploitant. Het nieuws dat Bergen op Zoom binnen vijf jaar vuurwerkvrij moet zijn, is de volgende klap die Ed Raket moet verwerken. ,,Ik vind het erg jammer. Naast dat het economisch gezien voor mij een enorme impact heeft, vind ik het zonde dat er wederom een traditie de nek wordt omgedraaid”, vertelt hij.

Vader zet zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van een algeheel vuurwerkverbod in de stad. Alleen al in de aanloop, waarbij de gemeente mikt op ‘vuurwerkvrije en vuurwerkblije zones’ gaat een averechts effect geven volgens de vuurwerkverkoper. ,,Ik weet vanuit het buitenland dat plaatsen waar vuurwerk verboden is dat er vanaf dat moment een enorme hoeveelheid vuurwerk wordt afgestoken. Ik weet niet of mensen zich nog laten betuttelen op deze manier.”

Nieuwe aangescherpte regels

Lijst Linssen-raadslid Meino Dam sprak tijdens de commissievergadering over een oorlogsgebied tijdens Oud en Nieuw. ,,Dat is zeker nogal een uitspraak, maar ik citeer daarbij een bewoner uit de gemeente die dat tegen mij heeft gezegd. Hij zei al: het is nog maar oktober en we schrikken nu al ‘s nachts wakker van vuurwerkbommen. Hij doelt daarbij uiteraard op het illegale vuurwerk”, aldus Dam.

Want harde vuurwerkknallen komen tijdens de aankomende oudejaarsperiode niet uit het legale circuit. Landelijk kregen vuurwerkverkopers zoals Ed Raket met aangescherpte regels te maken die het verbieden om nog langer knalvuurwerk te verkopen. ,,Matten, rotjes, rollen, het is allemaal verboden”, somt Vader op. ,,Ik heb het ook niet meer in de bunker staan. Ook werd er gesproken over Oost-Europees knalvuurwerk, dat hebben wij niet. Dat komt uit de illegale handel. Als ze eens strenger zouden optreden tegen het illegale vuurwerk en daar hogere boetes voor opleggen, dan tackle je al het grootste deel van het probleem. Bushokjes zullen dan ook minder snel sneuvelen”, aldus Vader.

Bushokjes

Het is een traditie waar Lijst Linssen snel afscheid van hoopt te nemen: het bushokje vlakbij de flat aan de Heiningenstraat in Bergen op Zoom is jaarlijks doelwit van knalvuurwerk. ,,Het siervuurwerk tijdens de jaarwisseling is een traditie die wel bij ons land past, maar het is al jaren geen feestje meer. De meningen hierover verschillen, maar we zijn het met elkaar eens dat er iets moet gebeuren”, vindt Dam.

Een grote centrale vuurwerkshow als alternatief is volgens Ed Raket geen verstandige optie. ,,Ten eerste kost het behoorlijk wat geld. Het vuurwerk alleen al ben je tienduizenden euro’s aan kwijt, dan heb je ook nog mankracht nodig”, schetst Vader. ,,Ten tweede is het niet verstandig. Een groot deel drinkt nu eenmaal een glaasje op Oudjaarsavond. Als vervolgens iedereen de weg op gaat en naar een vuurwerkshow gaat kijken, dan hou ik mijn hart vast.”