West-Brabant

Aantal stations in onze regio scoren opvallend laag: ‘Kan liggen aan verschillende factoren’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail hebben ook dit jaar een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de waardering van de treinstations in Nederland. Zo’n 83.000 reizigers zijn gevraagd naar hun mening over de stations. Station Oudenbosch, Bergen op Zoom en Roosendaal scoren gemiddeld het laagste in onze regio. Oudenbosch behoort zelfs bij de dertig minst gewaardeerde stations van het land. Echter zijn de rapportcijfers opgemaakt vóórdat dit station gerenoveerd en opgeknapt werd.

“We zien dat de forenzen weer meer met de trein reizen. Zij zijn over het algemeen wat kritischer over de stations”, vertelt NS-woordvoerder Arno Leblanc. Station Oudenbosch is met een 6,5 in de ‘Stationsbelevingsmonitor’ terug te vinden op een teleurstellende 363e plaats. Eén jaar eerder kreeg het station nog een 6,6.

Inmiddels zijn het perron en voorplein van station Oudenbosch vernieuwd en is er nieuw stationsmeubilair. Leblanc: “Deze veranderingen zijn na het reizigersonderzoek gedaan. Daarnaast zijn we bezig een goede invulling van het stationsgebouw te zoeken. Dus we hopen dat we volgend jaar wel zien dat reizigers deze vernieuwingen waarderen.”

De reizigers geven vaker aan dat zij dit een minder schoon station vinden.

Ook het station van Bergen op Zoom scoort minder goed in de jaarlijkse ranglijst. Waar het station afgelopen jaar nét geen zeven weet te behalen (6,9), krijgt het nu een 6,5. “Bergen op Zoom scoort inderdaad een aantal tiende lager. De reizigers geven vaker aan dat zij dit een minder schoon station vinden”, legt Leblanc uit. Hij geeft aan dat de NS in gesprek is met de gemeente Bergen op Zoom om een convenant op te stellen. “Hierin zal duidelijk komen te staan wie er over wat gaat.” Op deze manier hopen beide partijen dat de stationsomgeving netter wordt.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De trein arriveert op station Bergen op Zoom.

Roosendaal

Station Roosendaal zakt één tiende punt. Afgelopen jaar een 6,9, nu een 6,8. Dit zorgt ervoor dat het station op plaats 303 staat van de 393 stations. “In Roosendaal speelt de veiligheid wel een grote rol”, stelt de woordvoerder. “Er komen veel hangjongeren samen rond het station. We zijn bezig om ook dit te verbeteren.” Hoewel dit soms ook wel lastig is voor de vervoerder. “Een station staat vaak op een bepaalde plek in een bepaalde omgeving. Dat telt allemaal mee.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Station Roosendaal
De entree van station Roosendaal.

Goed nieuws

Tenslotte is er ook goed nieuws te melden. Station Etten-Leur staat in de middenmoot en is te vinden op een 217e plaats. In 2020 scoort het station nog een 6,4, maar na een flinke renovatie behaalt het station nu een 7,1. “Je ziet terug dat de mensen de omgeving van het station meer zijn gaan waarderen en het schoner vinden. Het station steekt er nu positief bovenuit, maar dit zie je wel vaker na een verbouwing.”

Een wachtende reiziger op station Etten-Leur.