West-Brabant

Aantal zelfdodingen in West-Brabant hoger dan landelijk gemiddelde

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het gemiddelde aantal zelfdodingen is in West-Brabant hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. CBS-onderzoekers Tanja Traag en Jan Hoogenboezem onderzochten de ontwikkelingen in de zelfdodingscijfers sinds 1950. Eén van de conclusies uit hun publicatie is dat zelfdodingscijfers regionaal erg kunnen verschillen.

In de periode van 2015 tot 2019 was het landelijk gemiddelde 10,9 zelfdodingen per 100.000 inwoners. In Zuidoost-Zuid-Holland was het toen ‘slechts’ 8,2 per 100.000 inwoners. Maar in Zeeuwsch-Vlaanderen was dat 13,8 per 100.000 inwoners. Ook in West-Brabant lag het aantal zelfdodingen in die periode hoger dan het landelijke gemiddelde: 13 per 100.000 inwoners.

Mate van stedelijkheid

Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met “de mate van stedelijkheid”. De gebieden rond de grote steden liggen allemaal rond het landelijk gemiddelde. Maar in plattelandsgebieden liggen de cijfers ruim hoger. Zoals bijvoorbeeld in Tholen en West-Brabant.

In deze gebieden is er namelijk een hogere werkloosheid, meer sociale isolatie, meer alcohol- en drugsgebruik en een groter taboe op psychische problematiek. Deze risicofactoren doet men besluiten uit het leven te stappen. Daarnaast zorgt het taboe ervoor dat de stap naar de GGZ of suïcidepreventie in deze regio’s vele malen groter is.

Kille statistieken doen geen recht aan het leed

De onderzoekers benadrukken overigens dat zelfdoding zelden één duidelijke oorzaak heeft. “Ieder individu heeft zijn of haar eigen specifieke persoonlijke situatie. Daarom is het bijzonder moeilijk met kille statistieken recht te doen aan het persoonlijke leed dat achter iedere zelfdoding schuil gaat.”

Heb jij last van psychische problemen, suïcidale gedachtes of zie je het leven niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie (0900 1450) of 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).

Lees ook: Bergse Vera (17) vindt dat de jongeren enorm zijn vergeten tijdens de lockdown: “Nut van het leven was weg”