Aanwezigen inspraak azc Heerle blikken terug op beladen avond
Geluidsoverlast, stankoverlast en een invasieve onkruidsoort. Het is een greep uit de voorbeelden van waarom een azc bij Heerle geen goed idee is, die insprekers woensdagavond deelden met de gemeenteraad van Roosendaal. In deze videoreportage is een samenvatting van de avond te zien.
Nog voor de inspraakavond begint is er voor het Huis van Roosendaal een kleinschalige demonstratie. Met een groot geel spandoek staat een vrouw voor het stadskantoor. “Een spannende avond”, begint ze. De boodschap die ze over wil brengen? “Het kan natuurlijk geen doorgang vinden. Niet alleen voor de naaste omwonenden, maar ook vanwege de locatie.” Daarmee doelt ze op de nabijheid van een afvalverwerkingsbedrijf en een snelweg. “Het is helemaal geen goede locatie.”
Dan begint de inspraakavond. Achttien mensen maken gebruik van de mogelijkheid om hun betoog te houden voor de gemeenteraad. Waaronder Ginger Wijngaards van de werkgroep Laat Heerle met rust. “Wij zijn niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar wel tegen een beslissing die genomen wordt zonder gedegen onderzoek.” Naderhand laat ze weten dat er veel betrokkenheid vanuit de volledige raad is getoond.
Tegengeluiden op respectvolle manier
“We horen al een jaar lang tegengeluiden”, begint PvdA-raadslid Björn Rommens. Hij vindt het goed dat deze geluiden woensdagavond door de insprekers zijn uitgelegd. “Gewoon op een respectvolle manier”, gaat hij verder. “Ze zijn niet tegen een azc vanwege de mensen die daardoor komen, maar vanwege dingen als geur, geluid en veiligheid van locatie.” Rommens benadrukt dat hij veel verschillende verhalen heeft gehoord. “Met goede argumenten waar voor ons goede overwegingen aan vast zitten.”
Onkruid
Advocaat Redmer Keizer vertelt over de onkruidsoort die in de grond van het perceel zou zitten: de Knolcyperus. “Een landelijk gevreesd onkruid dat op grond van de wet verplicht besteden moet worden. Er kan dus niet worden gebouwd”, vertelde hij. Later lichtte hij verder toe aan ZuidWest Update: “Als je gebouwen op het perceel zet voor een vluchtelingenopvang, dan kan je niet meer in de grond en dus niet meer voldoen aan de plicht om de Knolcyperus te bestrijden. Daar zit een probleem.”
Wat de verwachtingen zijn voor 2 april, de dag waarop het besluit wordt genomen? “Hopen is niks doen en verwachten dat een ander je probleem oplost. Ik ga dus niet hopen dat het de goede kant op gaat, maar we hebben er hier met zijn allen aan gewerkt”, sluit dorpsbewoner Jeroen van den Beemt af.
Lees ook: Inspraakavond azc Heerle verloopt gemoedelijk, opkomst groot Lees ook: LIVEBLOG – inspraakavond azc Heerle in het Huis van Roosendaal