Etten-Leur

Aardbeien plukken voor een prikkie kan in Etten-Leur

De eerste editie van plukken voor een prikkie was een groot succes | Foto: Tuinderij de Hoge Akker.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wie zin heeft in lekkere aardbeien, moet zaterdag 8 juli in Etten-Leur zijn. Bij Tuinderij de Hoge Akker is het die ochtend namelijk ‘plukken voor een prikkie’. Dat houdt in dat iedereen welkom is om aardbeien te komen plukken, en deze voor een zacht prijsje mee naar huis te nemen. “Neem wel je eigen mandje of bakje mee!”

Door een combinatie van een late start van de lente, extreme warmte en het wegvallen van meerdere ervaren plukkers, lukte het Wendy van Sprundel en haar team niet om het plukken van alle aardbeien bij te houden. “We hebben er namelijk nogal wat. Dan is het moeilijk bijhouden als je minder mankrachten hebt.”

Beleving

De aardbeien blijven maar groeien. “En het is zonde om ze straks allemaal om te freesen.” Daardoor is plukken voor een prikkie ontstaan. “Eerste instantie om voedselverspilling tegen te gaan.” Twee weken geleden, zaterdag 24 juni, vond de eerste editie plaats. “Het was toen zó warm dat het voor ons niet haalbaar was om alles te plukken. Dan maar op deze manier, dachten we. En dat is erg goed bevallen.”

Het zelf plukken van de aardbeien is een hele beleving meent Wendy. “Het brengt herinneringen bij mensen naar boven van vroeger. Bezoekers namen hun kinderen mee, die met hun mandje in hun armen aardbeien hebben geplukt voor bijvoorbeeld hun opa of oma. Er kwamen ook mensen uit de stad zodat ze hier lekker konden ontstressen van alle heisa. Al deze verhalen hebben ervoor gezorgd dat we dit nog een keer wilden doen.”

Aardbeienliefhebbers kunnen zaterdag tussen 8.00 uur en 11.30 uur terecht op de aardbeienvelden van de tuinderij aan de Deurnestraat 2a, 4871NV in Etten-Leur. Eén kilo aardbeien kost drie euro. Meer informatie, en eventuele vervolgacties, zijn te volgen via de facebookpagina van de Hoge Akker.