Bergen op Zoom

ABN Amro, ING en Rabobank werken samen aan nieuwe geldautomaat

De pinautomaten van Rabobank, ABN Amro en ING krijgen een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam © Geldmaat

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Nederland krijgt volgend jaar nieuwe geldautomaten zonder banknaam. De automaten gaan de geldautomaten van de Rabobank, ABN Amro en ING vervangen en krijgen ook een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Ze heten dan Geldmaat en zien er geel uit.

De drie banken werken in dit project samen met Geldservice Nederland. De partijen willen op de lange termijn contant geld beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig houden. Er wordt ook gekeken naar de verspreiding van de betaalautomaten over Nederland. Zo zie je nu soms in een winkelgebied automaten van drie verschillende banken dichtbij elkaar zitten. Dat moet dus veranderen.

De banken beloven dat de gele geldautomaten straks ook op plaatsen komen waar nu helemaal niet meer kan worden gepind. Maar het aantal automaten zal wel verder dalen. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. De afgelopen jaren werden door de drie banken op veel plekken al pinautomaten weggehaald. Dat was niet alleen doordat minder mensen gebruik maken van de automaten, maar ook vanwege de veiligheid.

Eind 2020 moeten alle pinautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank zijn vervangen.