Roosendaal

Acht bierbrouwerijen nemen Roosendaalse horecazaken voor één dag over

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

IPA’s, Stouts en Barley Wines. Het zijn voorbeelden van biertjes die geschonken worden tijdens het Tap Take Over Festival dat op 25 maart plaatsvindt in het centrum van Roosendaal. Acht brouwerijen nemen die dag acht horecazaken in de Roosendaalse binnenstad over. “Er komt zelfs een brouwer uit Scandinavië.”

Dit festival is eigenlijk niet voor bierzuipers, laat organisator Ferry Jongenelen weten. “Echte liefhebbers die graag hun smaakpapillen willen testen, en meer kennis van bier op willen doen, kunnen terecht bij Tap Take Over.” Dat is met een reden: van iedere brouwerij komt er namelijk een brouwer of afgevaardigde langs, die uitgebreid informatie geeft over zijn of haar brouwerij.

De brouwers komen uit vijf verschillende landen. “Er zijn brouwerijen uit Nederland en België, maar ook uit Engeland, Spanje en een uit Scandinavië.” En zelfs uit die verre landen komen brouwers of afgevaardigden naar Roosendaal. “Dat is vrij uniek.”

Verschillende bieren

Tijdens het evenement worden verschillende bieren geschonken. “Denk aan stouts, IPA’s, blonde bieren, Barley Wines en zelfs een aantal sours. Er komt van alles aan bod.” En tijdens het drinken van een biertje, geeft een expert informatie over de betreffende brouwerij. “Iedere brouwer brouwt met een passie, daar vertellen ze over. Maar ook over welke smaken je in een biertje kan proeven en wat de geschiedenis van de brouwerij is.”

Ook aan de liefhebbers van de bierapp Untappd is gedacht. “Iedere brouwerij is verplicht een special mee te nemen.” Dat betekent dat ze een eenmalig, uniek gebrouwen biertje serveren, of een bier meenemen die op 25 maart voor het eerst verkrijgbaar is. Daarnaast nemen alle brouwers een biertje mee dat een prijs heeft gewonnen, bijvoorbeeld de Dutch Beer Challenge.

Bijpassende gerechtjes

In totaal doen er acht horecazaken mee aan het Tap Take Over Festival. Het gaat om Jaxx, café TIEN, de Sjoes, de Raatskelder, Chagall, Captain Cooks, het Wapen van Roosendaal en Pinxos. Bij sommige locaties is het mogelijk om een bijpassend gerechtje bij het biertje te krijgen.

Sommige horecazaken serveren bijpassende gerechtjes bij de bieren.

Kaarten voor het festival zijn nog te koop. Bij een kaart zitten vier drankbonnen, twee eetbonnen, een proefglaasje en een programmaboekje. Het evenement duurt van twee uur ‘s middags tot acht uur ‘s avonds.