Roosendaal

Acht lindes in Roosendaal mogelijk gekapt: buurtbewoners in actie

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Acht grote lindes die staan op het terrein van het voormalige Centrum voor de Kunsten in Roosendaal moeten mogelijk worden gekapt. Jawel Bouw ontwikkelt in het gebouw aan de Nieuwstraat een nieuw appartementencomplex. Het bedrijf heeft de bomen laten onderzoeken door een bomenexpert en die zegt dat ze er slecht aan toe zijn. Het advies: alle bomen kappen.

Maar de bouwontwikkelaar had omwonenden juist toegezegd dat de meters hoge lindes zouden blijven staan. De buurtbewoners zijn nu in actie gekomen en ze worden bijgestaan door burgerraadslid Nick Klaver van GroenLinks. “Het eerste bomenonderzoek was eigenlijk niet positief. We hebben samen met buurtbewoners een second opinion laten doen. En inderdaad, in de lindes zit veel dood hout. Maar dit is normaal. Alleen lindes zijn enorme overlevers”, zegt Klaver.

Volgens een buurtbewoonster zou het een enorm verlies voor de buurt zijn als de lindes gekapt worden. “Het zijn echt prachtige bomen. En inmiddels is gebleken dat zoveel mensen er waarde aan hechten.”

Er was altijd sprake van dat de bomen zouden blijven staan. Maar vorige week vrijdag ontvingen de omwonenden een brief van Jawel Bouw met daarin de mededeling dat de bomen gerooid zouden worden. “We hebben geprobeerd het rooien tegen te houden, zodat we meer informatie konden inwinnen. Dat werd ons ook toegestaan en we hebben één dag uitstel gekregen. Maar al snel bleek dat het kappen gewoon is toegestaan volgens de regels van de gemeente Roosendaal”, zegt de buurtbewoonster, die niet met naam genoemd wil worden.

Nick Klaver van GroenLinks zegt nog te willen onderzoeken wat te doen. “Jawel Bouw gaat de uitkomst van de second opinion neerleggen bij de Vereniging van Eigenaren van het nieuwe appartementencomplex. Die bepalen over de toekomst van de bomen. Ze staan op hun terrein en ze hebben alle recht om de lindes te kappen. De gemeente kan daar helaas niks aan doen”, aldus Klaver.

Klaver wil met zijn partij wel bekijken of dit in de toekomst is te voorkomen. “Elk stukje groen en vooral dit bepalende groen, want dit is natuurlijk schitterend in de binnenstad, dat moet worden behouden.”