Bergen op Zoom

Achtste groepers staan voor belangrijke keuze: ‘Spannend welke school ik moet kiezen’

Emma Janvier Emma Janvier

Het maken van een middelbare schoolkeuze is niet makkelijk. Toch komt het keuzemoment voor de leerlingen steeds dichterbij, aan het einde van de maand moet namelijk iedereen ingeschreven zijn. Maar hoe maak je nou eigenlijk zo’n belangrijke keuze?

Sabir uit groep 8b van de Kiemkade is er al helemaal klaar voor. Hij weet al bijna twee jaar naar welke middelbare school hij wil gaan. “Op ‘t Rijks hebben ze heel veel dingen die bij mij passen.” Zijn klasgenootje Nia is nog niet helemaal zeker over haar keuze. “Ik vind het vooral belangrijk dat de andere kinderen vriendelijk zijn”, legt ze uit. Daar stemt Sabir mee in. Ondanks dat hij zijn schoolkeuze al gemaakt heeft, is hij wel eerst naar de open dag geweest. “Mijn vrienden roepen altijd dat ik naar ‘t Rijks moet komen, maar ik wilde het wel eerst zien natuurlijk.”

Ze hebben meestal geen idee wat ze te wachten staat.

In de klas hebben ze het er veel over gehad. “Voor de leerlingen is het meestal nog helemaal niet duidelijk”, vertelt groep 8 docent Lida Kabiry. “Ze hebben van hun ouders gehoord dat als ze een bepaald niveau halen dat goed zou zijn, maar ze hebben meestal nog geen idee wat ze te wachten staat.”

Daarom hebben ze een speciale les gehad waarin alle belangrijke informatie wordt besproken en gaan ze met de leerlingen naar open dagen. “We proberen ze vooral mee te geven dat het echt belangrijk is om naar de open dagen te gaan”, aldus Kabiry. “En ze kunnen met vragen ook altijd naar mij toekomen.”

Open dagen en doe-middagen

Voor de middelbare scholen is het natuurlijk ook een enorm drukke periode. “We organiseren open dagen en doe-middagen waarin de nieuwe leerlingen kennis kunnen maken met de school”, legt Karlijn Brouwers uit. Zij is de manager onderwijs brugklas op het Roncalli.

Ze is er zeker van dat de sfeer op de open dagen en doe-middagen hetzelfde is als op een normale dag. “Het gaat natuurlijk om de mensen die hier werken en de studenten die er rondlopen. Als je daar mee in gesprek gaat weet je toch wel echt hoe het er hier op school aan toe gaat.”

Na de open dag wist ik zeker dat ik naar deze school wil gaan.

Sabir en Nia vertellen dat volgens hun die sfeer ook heel belangrijk is. Ook letten ze goed op of de andere leerlingen wel aardig zijn en hoe de school eruit ziet. “Na de open dag wist ik zeker dat ik naar deze school wil gaan”, verteld Sabir trots.

Tips

Brouwers en Kabiry vertellen allebei hoe belangrijk ze het vinden dat de leerlingen op hun eigen gevoel af gaan. “Het is belangrijk dat je je thuisvoelt op een school, je loopt er rond voor een lange en belangrijke periode”, zegt Brouwers. Stel ook al je vragen, geeft Kabiry aan. “En maak geen keuze op basis van waar je vriendjes naartoe gaan. Binnen twee weken heb je weer nieuwe vrienden gemaakt.”