Roosendaal

Advies inwoners aan Roosendaalse raad: pak problemen op kleine schaal aan en werk samen

Inwoners van de gemeente Roosendaal met elkaar in gesprek tijdens 'Samen bepalen we de kaders' Foto: Paul Joachems

Kitty Joachems Kitty Joachems

Als het aan de inwoners van de gemeente Roosendaal ligt, richt het gemeentebeleid zich volgend jaar vooral op het kleiner maken van de grotere problematiek. Op die manier kan men per buurt bekijken hoe inwoners samen kunnen bijdragen aan oplossingen. De gemeente moet daarbij een faciliterende rol spelen. Dat bleek woensdagavond uit de inspraakavond die de raad organiseerde onder de titel ‘Samen bepalen we de kaders’.

De leden van de gemeenteraad vinden het belangrijk om te weten wat er speelt bij hun inwoners. Daarom nodigde de raad hen uit om hierover te komen praten. Ruim vijftig inwoners gaven daaraan gehoor. In Kindcentrum De Stappen in Wouw vertelden zij woensdagavond aan de raadsleden waar ze zich zorgen over maken. De uitkomst van de avond stemt tot tevredenheid bij zowel raadsleden als bezoekers.

Aan het begin van de avond vertelde vice-voorzitter en nestor van de raad Jac Wezenbeek (Vitaal Liberaal) dat hij en zijn collega-raadsleden onderwerpen willen ophalen die zij kunnen gebruiken bij de Algemene Beschouwingen op 27 maart. “Mensen hebben vanavond de mogelijkheid om aan ons duidelijk te maken wat ze willen.” Hij benadrukt het belang om inwoners te betrekken. “We willen zo dicht mogelijk bij de burger zijn. Dan weer in Roosendaal, vanavond hier in Wouw en een volgende keer weer in Moerstraten, Nispen of een ander dorp van onze gemeente.”

Na de opening van de avond verdeelden de bezoekers zich over verschillende tafels. Sommige raadsleden fungeerden als gespreksleider, anderen waren als toehoorder aanwezig. Wezenbeek leidde het gesprek aan de tafel waar het onderwerp creativiteit en cultuur centraal stond.

Pittig

Bij aanmelding konden mensen kiezen over welk onderwerp zij in gesprek wilden gaan. Verreweg de meeste inwoners meldden zich aan om over wonen te komen praten. Voor dit onderwerp waren maar liefst vier tafels gereserveerd. Alex Raggers, fractievoorzitter en raadslid voor de VLP, zat aan één van deze tafels. In de pauze vertelt hij dat het aan zijn tafel niet alleen over wonen ging. “Het ging bijvoorbeeld ook over drugscriminaliteit en over veiligheid, veilig kunnen fietsen en ruimte voor parkeren”, aldus Raggers. “Maar er zijn ook zorgen over waar we kunnen wonen, hoeveel woningen erbij komen en of het gemakkelijk is om een woning levensloopbestendig te maken of een zorgwoning neer te zetten in de tuin.”

Volgens Raggers ging het er soms pittig aan toe. “Wat me opviel is dat in Wouw de stoepen blijkbaar behoorlijk scheef liggen. Een vrouw die in een rolstoel heeft gezeten vertelde dat het echt heel moeilijk bewegen was door het dorp.” Raggers zegt daar wel een beetje van geschrokken te zijn. “We vragen daar toch door de jaren heen af en toe aandacht voor. Ik had gehoopt dat dat inmiddels een stuk beter zou zijn in Wouw.” Hij weet dat de aanleg van glasvezel gedurende de afgelopen jaren daar niet aan heeft meegeholpen. “Daar zijn de stoepen niet echt beter van geworden.”

Ook Marco Schillemans luisterde mee aan een ‘wonen’-tafel. Aan ‘zijn’ tafel kwamen weer andere onderwerpen aan bod. “Mensen maken zich zorgen over de honderdduizend plus gemeente. Ze vinden dat we eerst moeten zorgen dat wat we nu hebben op orde is”, legt hij uit. Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren Roosendaal Natuurstad, goede fietspaden en aandacht voor burgerinitiatieven.

Waardevol en nuttig

Dat de avond in Wouw werd gehouden betekende niet dat er alleen maar inwoners van Wouw naar De Stappen waren gekomen. “Natuurlijk is de inbreng uit Wouw groot. Voor hen is het vlakbij, ze komen lekker te voet of met de fiets hierheen”, begint Schillemans. “Maar aan tafel zitten ook Nispenaren en mensen uit de Roosendaalse wijk Kalsdonk.”

De eerste gespreksronde was vooral bedoeld om informatie op te halen. In de tweede ronde gaven de inwoners richting aan oplossingen. Dat deed ook Wouwenaar Peter Buijs. Aan de tafel ‘veiligheid’ sprak hij met dorpsgenoten en inwoners uit de wijken Langdonk en Kroeven over handhaving, verkeersveiligheid en drugsoverlast. “We spraken ook over de rol die de gemeente kan spelen om die overlast te verminderen”, legt Buijs uit. Hij kijkt tevreden terug op de avond. “Dit was waardevol en nuttig.”

Samenwerken

Aan het eind van de avond was het tijd om de balans op te maken. Volgens PvdA-fractievoorzitter en raadslid Björn Rommens was er een duidelijke rode draad te ontdekken. Hij concludeert dat aan elke tafel de kernvraag min of meer hetzelfde was. Rommens: “inwoners vragen zich af hoe we grote problemen klein kunnen maken en wat een buurt dan vervolgens kan bijdragen aan het oplossen van de problematiek. Zo ging het bij wonen over hoe je de buurt meer in zijn kracht zet en bij veiligheid over hoe we als buurt samen kunnen optrekken om die buurt wat leuker te maken’, legt Rommens uit.

“Aan de tafel ‘creatief’ wilde men de buurthuizen meer subsidie geven en bij zorg ging het over hoe je de maatschapelijke kant van een sportvereniging kan inzetten.” Het stemt Rommens positief dat vanuit al die invalshoeken het ‘samen doen’ de boventoon voert. Buijs is het daarmee eens. “Ik geloof in kleinschalige aanpak die van onderaf komt. Daarna kun je de gemeente vragen wat zij kunnen betekenen om de zaak te faciliteren”, aldus Buijs.

Na deze avond krijgen alle raadsleden een verslag van wat er aan alle tafels is meegegeven aan problemen, oplossingen of oplossingsrichtingen. Die informatie is de basis voor partijen om te bepalen waar de focus op moet liggen in 2025. Eén van de aanwezige inwoners hoopt dat er ook echt iets wordt gedaan met wat er deze avond besproken is. “Het is mooi dat jullie deze zaken ophalen en dat alles keurig opgeschreven wordt en in het verslag komt. Maar wat gebeurt er daarna? Er moet wel actie volgen want dat missen we op dit moment nog.”

 

Beluister ook de reportage: