Roosendaal

Afhaalontbijt en online liedjesfestival: alternatieve Tullepetaonse 11-11

11-11-viering 2019 (Foto: © Stichting Carnaval Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal heeft de carnavalstradities voor de 11e van de 11e niet geschrapt, maar aangepast en coronaproof gemaakt. Zo kunnen de Tullepetaonen gewoon meedoen met het 11-11 ontbijt, maar dan met een afhaalpakket. En het liedjesfestival kun je thuis meebeleven, want de optredens zijn vooraf opgenomen en worden online uitgezonden.

Door: Bianca van Vugt

De Stichting Carnaval Roosendaal heeft gekozen voor het motto Wa d’n optreje. En dat optreden gaat gewoon door. “Voor ons staat één ding als een paal boven water: het is met carnaval net als met Kerstmis en Pasen. Je kunt het niet aflassen. Je kunt wel nadenken over hoe we het feest op een andere manier kunnen beleven,” is de stellige visie van Jacqo van Gastel, de nieuwe voorzitter van de stichting.

Afhaalontbijt en online liedjesfestival

De viering van de 11e van de 11e wordt natuurlijk wel aangepast aan de coronaregels. Maar de Tullepetaonse ondernemers denken mee en komen zelf al met oplossingen. Zo bedacht café de Drie Weesgegroetjes een manier om het traditionele 11-11-ontbijt tóch door te laten gaan. Je kunt er dit jaar een afhaalontbijt ophalen. “Met dit ontbijtpakket zorgen we voor een leutige Tullepetaonse start van de dag bij de mensen thuis aan de keukentafel,” concludeert de Stichting Carnaval Roosendaal tevreden.

Ook het liedjesfestival gaat door, maar niet live. De optredens zijn allemaal al opgenomen in schouwburg De Kring. Op 11 november kun je het festival meebeleven vanuit thuis via een uitzending op internet. Het liedjesfestival is te volgen via Tullepetaon TV en begint om 21.11 uur. Meteen na de optredens worden de Priens, Nar en Sjampetter gepresenteerd. En natuurlijk zal de Priens dan ook de winnaar bekend maken van het liedjesfestival.

De vlag kan uit op 11-11

De Stichting Carnaval Roosendaal hoopt er zo toch een leutig feest van te kunnen maken. “Carnaval is natuurlijk het feest van de ontmoeting” aldus voorzitter Van Gastel. “Nu een ontmoeting met duizenden Tullepetaone bij elkaar niet mogelijk is, hopen we de Tullepetaone op deze manier toch een mooie dag te bezorgen.”

Maar de stichting beseft dat het alleen maar leutig wordt als er veel Tullepetaonen meedoen. Ook al is het dan in de eigen kleine kring of zelfs in je uppie. Vandaar ook de social media-hashtag #ellufellufviertzelluf, ofwel: elluf elluf, vier ’t zelluf. “Uiteindelijk moet het natuurlijk uit de mensen zelf komen,” zegt Van Gastel. “We hopen op 11 november in alle straten dan ook heel wat Tullepetaonse vlaggen te zien wapperen!”