Huijbergen

Aftrap E-waste race op basisschool St. Marie

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Tien scholen uit de gemeentes Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen doen mee aan de E-waste Race om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De school die het meeste ophaalt, wint een schoolreis.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Het is een leuke, leerzame en gemakkelijke manier om duurzaam te recyclen. Als buurtbewoner kun je een afspraak maken om al je rondslingerde elektronica op te laten halen, uiteraard met het in acht nemen van de coronaregels. Op de site worden de punten per school bijgehouden. Een oplader zal minder punten waard zijn dan een laptop, aldus Pepijn Rademakers. De school die na vier weken de meeste punten heeft, wint een schoolreis naar de uitvindfabriek in Breda.

Grondstoffen

Deze wedstrijd is er om alle elektronische apparaten gescheiden in te leveren zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is duurzaam, maar ook gemakkelijk. Het recycleproces van één apparaat kan wel vier maanden duren en brengt ernstige gezondheid- en verontreinigingsproblemen met zich mee. Een mooi initiatief van de scholen uit de regio, aldus wethouder Henk Kielman.

St. Marie

Maandag 21 september gaat de E-waste Race van start. Vandaag kregen de kinderen op basisschool St. Marie uit Huijbergen te horen waarom de wedstrijd zo belangrijk is. Pepijn Rademakers (projectmanager E-waste Race) Pascal de Klerk (directeur Saver) en Henk Kielman (wethouder gemeente Woensdrecht) waren daarbij aanwezig. Juliëtte van Keulen (9 jaar) en Hidde Vos (11 jaar) zullen de hulp in schakelen van familieleden. “Het goede doeleinde is het belangrijkste, niet het schoolreisje’’, reageren de scholieren stellig.