West-Brabant

Afval binnenkort op andere dagen opgehaald: Saver komt op andere dagen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Afvalverwerker Saver gaat andere routes rijden bij het inzamelen van afval. Hierdoor veranderen voor vrijwel alle inwoners van de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht de dagen waarop de containers buiten gezet moeten worden. De vuilniswagens van Saver hoeven door de nieuwe routes minder kilometers te rijden om de kliko’s te legen. Dat is beter voor het milieu. De veranderingen van de afhaalkalender gaan op maandag 2 november in.

Door: Maarten Elst en Bianca van Vugt

Veel inwoners van de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom en Woensdrecht krijgen een andere dag waarop ze hun kliko aan straat mogen zetten. Afvalverwerker Saver verandert de routes voor de afvalinzameling. De verandering gaat op 2 november in. De nieuwe routes zijn beter ingedeeld. Vuilniswagens hoeven hierdoor minder kilometers te maken om de containers te legen.

Routewijziging spaart geld en milieu

Minder kilometers per kliko is duurzamer volgens het afvalverwerkingsbedrijf. ,,Naast de schonere brandstof die Saver nu al gebruikt, zorgt dit voor minder CO2-uitstoot” vertelt Saver-directeur Pascal de Klerk. De nieuwe routes hebben ook voordelen voor de chauffeurs. Want nu is er veel wisseling in bezetting op de routes. ,,Straks krijgen chauffeurs zoveel als mogelijk een vaste route. Op deze manier kennen ze hun wijken nog beter.”

Volgens Saver was het hoognodig de routes eens kritisch te bekijken omdat er in de loop der jaren veel veranderd is in de regio. ,,Deze wijziging gaat de komende jaren nog mee. Het is al jaren geleden dat de ophaaldagen zijn aangepast, dat is een goed teken. Er is veel veranderd, denk aan woningbouw, van bovengrondse naar ondergrondse inzameling en nieuwe wegen die zijn aangelegd. Er zijn daarom steeds stukjes aan de bestaande routes ‘geplakt’ en routes zijn in omvang gewijzigd. Met als gevolg veel onnodige kilometers. Deze routewijziging heeft dus een milieu- en een kostenbesparende effect.”

Per 2 november andere routes

Wanneer de West-Brabanders hun vuilnisbak aan straat moeten zetten, staat al enige tijd vermeld op de website van Saver. ,,Alle informatie staat op www.saver.nl. Ook in de Afvalwijzerapp, die steeds vaker wordt gebruikt, staan per postcode de nieuwe dagen wanneer de vuilnisbakken worden geleegd.”