Roosendaal

Afvalverwerker PreZero wil bezoekers open dag informeren over miljoenenproject

Sita Kengen Sita Kengen

Afvalverwerker PreZero in Roosendaal is al jaren bezig met grootse plannen om CO2 en warmte te leveren aan glastuinders in Steenbergen en Dinteloord. Met het miljoenenproject Osiris moet jaarlijks 100 miljoen kuub aardgas bespaard worden. Mede om deze plannen uit te leggen, organiseert PreZero een open dag van de afvalenergiecentrale.

PreZero Energy is een afvalenergiecentrale waar jaarlijks zo’n 380.000 ton aan restafvalstromen, omgezet worden in energie en nieuwe grondstoffen. “Onze missie is om zoveel mogelijk uit iedere vuilniszak terug te winnen, om zoveel mogelijk grondstoffen te besparen”, zegt Aletta Roghair, directeur van PreZero Energy Roosendaal. “Er komen hier elke dag zo’n 100 vrachtwagens aan restafval binnen. Dit afval wordt ingezameld bij klanten, particulieren en bedrijven. De energie die vrijkomt bij de verbranding van het afval, wordt omgezet in elektriciteit. Bij dit proces komt warmte en CO2 vrij. De opgewekte energie wordt meteen aan het net geleverd”, zegt ze enthousiast. “Het is een hele speciale fabriek, want de grondstof is hier nooit constant. Dat maakt het een interessant proces.”

Duurzaamheid

Bij PreZero zijn ze volgens Roghair veel bezig met duurzaamheid in het verwerken van afval. “Er wordt volop geïnvesteerd en geïnnoveerd in verwerking van afval en de daarbij behorende installaties. Het afval wordt verwerkt op een manier die zoveel mogelijk grondstoffen veiligstelt. Zo kunnen die grondstoffen een nieuw leven krijgen.” Wat haar wel opvalt is dat de consument nog te weinig bezig is met duurzaamheid. “Als je in de bunker kijkt, zie je dat er toch nog wel het nodige aan plastic tussen zit.”

Toekomstplannen

Sinds 2018 is PreZero bezig met het grote project Osiris. “Osiris is een samenwerkingsverband met glastuinbouwbedrijven in Dinteloord en Steenbergen. Bij deze bedrijven wordt veel aardgas gebruikt, om elektriciteit, warmte en CO2 op te wekken voor hun planten. PreZero gaat de warmte en CO2 straks leveren. Via ondergrondse pijpleidingen moet de restwarmte en een kwart van de CO2 naar de bedrijven toe worden gebracht”, legt Roghair uit. Met dit project moet jaarlijks het gebruik van 100 miljoen kuub aardgas bespaard worden. Dat is te vergelijken met het aardgasverbruik van zo’n 85.000 woningen. Om dit voor elkaar te krijgen is een subsidiereservering van 200 miljoen euro binnengesleept. PreZero hoopt in het najaar definitief te weten of de plannen doorgaan.

Open dag

Zaterdag 9 maart houdt PreZero een open dag. Deze is van 9.30 tot 17.30 uur te bezoeken. Om deel te mogen nemen, moet je van te voren aangemeld zijn. Op de open dag wordt een presentatie gegeven en bezoekers krijgen een rondleiding door de fabriek. Roghair wil tijdens de open dag laten zien dat het bedrijf open is voor de gemeenschap. “We willen de bezoekers informeren over de plannen en laten zien hoe trots we op ons werk zijn.”

Aanmelden kan vóór dinsdag 5 maart via: [email protected]. Geef aan met hoeveel personen je komt en of je in de ochtend of middag langs wilt komen.