Bergen op Zoom

Agmaja traint voor pittige klim voor het goede doel: ‘Schooien voor een ander is makkelijker dan voor jezelf’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Op 16 september beklimmen 350 mensen de Mont Ventoux tijdens de actie ColSensation. Ze halen daarmee geld op voor de bestrijding van kanker. De Bergse Agmaja Kolman zit in een rolstoel en gaat samen met haar dochter de berg op. Het trainen voor de beklimming is al in volle gang!

Mensen doen mee op hun fiets of te voet. De 57-jarige Agmaja Kolman uit Bergen op Zoom zit al 33 jaar in een rolstoel. En zal dus -op eigen kracht- naar boven rijden. Ze wil daarmee zo veel mogelijk geld ophalen voor doelen die aan kanker gerelateerd zijn. “We weten allemaal dat kanker één van de meest hoge ziektecijfers heeft in Nederland. Eén op de drie mensen krijgt kanker. Dat is veel te veel. Voor onderzoek is veel geld nodig, en als ik daar op mijn manier aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag”, zegt Kolman tijdens haar training in Roosendaal. “Geld schooien voor een ander is makkelijker dan voor jezelf.”

Ik denk dat het heel bijzonder en emotioneel zal zijn

Op 16 september is het zover, dan gaat ze zij aan zij met haar dochter Leonie Frijters-Goedegebuure de berg op. Onder de 350 deelnemers aan de actie van Stichting Team Doelbewust zijn ook mensen die net als Kolman bij WVS in Roosendaal werken. Maar het meest bijzonder vindt ze toch dat ze de uitdaging samen met haar dochter aangaat. “Iedereen die de berg heeft beklommen zegt dat er veel emoties bij komen kijken. Je weet waar je het voor doet en als je het uiteindelijk haalt als moeder en dochter……. Ik denk dat het heel bijzonder en emotioneel zal zijn.”

Aan mijn conditie zal het niet liggen

Het belooft een behoorlijke uitdaging te worden. “Het is bijna 22 km klimmen. Dus dat is hard werken. Aan mijn conditie zal het niet liggen maar het klimmen naar boven zal wel pittig worden.” Kolman traint vijf keer per week. Dat doet ze onder andere thuis in haar sportkamer. Ook gaat ze twee keer per week naar Pepp.fit (Elektrotherapie). Wekelijks maakt ze vele kilometers op de handbike en traint ze beklimmingen. Dat laatste doet ze in Roosendaal. “Ik heb aan de Nelson Mandelaweg een goeie plek om te trainen dicht bij mijn werk. Er zijn daar twee hele grote heuvels waar ik per training vijf of zes keer open en neer rijd.”

16 september is nog ver weg, maar Agmaja Kolman traint en geniet nu al met volle teugen. “De weg ernaartoe is ook al fantastisch. Interviews als dit, reacties en donaties motiveren mij enorm. We gaan ervoor!” Doneren kan op deze pagina: https://www.colsensation.nl/team/modo-ventoux/