Roosendaal

Al 20 jaar Roosendaals Kampioenschap Biergilde

Bier proeven

Foto Biergilde

Herbert Kats Herbert Kats

Het gaat goed met de bijzondere bieren in Roosendaal, dat durft Frank Jansen van het Biergilde best te zeggen. Het Gilde is op 11 mei toe aan de twintigste editie van het kampioenschap Blindproeven. Bart Sinnema, de winnaar van vorig jaar, heeft de biertjes uitgekozen.

“We begonnen ooit om speciaal bieren te promoten en kennis te delen. En ja, ik vind wel dat de cafe’s daar intussen goed op inspelen. Toen wisten we niet dat we het kampioenschap elk jaar zouden organiseren”, blikt Jansen terug. “Daar hadden we niet eens over nagedacht. Maar het is heel leuk, zo’n biertraditie.”

Bockbierfestival

Naast het kampioenschap houdt het gilde ook maandelijks een proeverij. Dit jaar is het wederom vertegenwoordigd op het Hap Stap festival (18 t/m 20 mei) en organiseert het in samenwerking met de Roosendaalse horeca opnieuw het Roosendaals Bockbierfestival (5 oktober) in de binnenstad.

Bart Sinnema, zelf ook lid van het Biergilde, koos vijf bieren uit die de deelnemers aan het kampioenschap gaan proeven. Hij putte daarbij uit de grote collectie van café De Sjoes, waar de krachtmeting wederom plaatsvind.  Sinnema is zelf ook lid van het gilde, een enthousiaste groep proevers.

Ook niet-leden

De deelnemers aan het Blindproeven staan voor de uitdaging om vast te stellen wel bier ze te drinken krijgen. Het gaat om vijf bieren waarvan de liefhebbers de namen moeten raden. Het kampioenschap staat ook open voor deelnemers die geen lid van het gilde zijn. Zo nodig zal het kampioenschap via een barrage (extra vraag) worden beslist.

Het Blindproeven begint zaterdag 11 mei om 14.00 uur. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via de website van het Biergilde. Deelname kost vijftien euro, inclusief hapjes.