Roosendaal

Al 200 jaar café De Brembos: ‘Altijd een feestje hier’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is een begrip in de regio: café De Brembos in Roosendaal. Al sinds 1823 – 200 jaar dus – kunnen bewoners van Roosendaal en omstreken terecht bij het café dat ligt op het kruispunt van de Bergsebaan en de Rietgoorsestraat.

In 1987 nam Piet het café over van de vorige eigenaar. Al 36 jaar dus. “Ik heb het samen met mijn vrouw overgenomen, maar zij is zes jaar geleden overleden”, begint de hij. “Nu doe ik het alleen. Maar dit is ook gewoon een hobby voor mij.”

De Brembos is – net zoals veel andere oude cafés in de buitengebieden – ontstaan op een zogenoemde driesprong. “Dat zijn uitvalswegen uit dorpen en steden die bij elkaar komen op een kruispunt.” In het geval van de Brembos gaat dat dus om de wegen naar Roosendaal, Nispen en Wouw.

Zware periode

Oorspronkelijk was De Brembos maar één dag per week geopend. “En toen mijn vrouw en ik het net over hadden genomen hielden wij dit aan. We hadden namelijk allebei gewoon nog een baan.” Na een tijdje groeide dat naar twee of drie dagen. “Maar na het overlijden van mijn vrouw ben ik er meer tijd in gaan steken. Anders zat ik maar alleen in mijn huis.”

Meerdere dagen per week een café runnen en daarnaast nog een baan viel niet mee voor Piet. “Dat was echt een hele drukke tijd. Ik werkte heel de week, en dan was het op vrijdagavond snel eten en het café open gooien.” Al snel stroomde De Brembos dan vol met jeugd uit de buurt. “Bijvoorbeeld de vriendengroepen Nispus Uitschot en Nispense Broeikippen.”

Bescheiden

Na al die jaren is De Brembos een begrip geworden. “Hoe dat komt weet ik niet zo goed”, zegt Piet wat bescheiden. “Ik heb aardig wat verschillende bieren. Misschien daarom.”

Dat kunnen zijn bezoekers beamen. “Het bieraanbod is hier altijd goed en afwisselend. En de prijzen voor de Bollekes zijn hier ook mooi”, vertelt een man in een witte blouse. “Piet is gewoon heel gastvrij”, vult een andere bezoeker aan. “Niks is te gek, ik kom hier regelmatig en het is altijd gezellig.”

Hobby

Wanneer er geen feest is in het café, doet Piet alles zelf. “Dat is prima te doen hoor. Ik vind het helemaal niet erg om er zoveel mee bezig te zijn. Het werken in De Brembos zie ik niet als werken, het is mijn hobby en ik doe het graag.”

Tijden het jubileumweekend, dat op 23, 24 en 25 juni plaatsvindt in De Brembos, heeft hij gelukkig wat extra hulp. “Anders is het wel een beetje teveel.” Vrijdagavond werd het feestweekend afgetrapt met een optreden van Corné van Meer. Dat was druk bezocht. Zaterdag komt de band Jeepster optreden, en zondag 25 juni is er een cocktail- en speciaalbiermiddag.