Halsteren

Al 44 jaar lief en leed bij BC De Waterstraot: ‘Voor mij is dit thuis’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

4 x 11 is dik feest. En dat is wat De Waterstraot wil uitbeelden met niet één, maar twee wagens. Een dubbele uitdaging, waar met man en macht aan gewerkt wordt. Want de saamhorigheid, er voor elkaar zijn, dat hoort bij de Waterstraot. En dat is altijd zo geweest, blijkt uit de verhalen die gedeeld worden.

De liefde voor het bouwen begon bij Pepijn Luijks al vroeg. “Als klein mannetje mocht ik op zaterdagen met mijn vader mee komen helpen.” En dat beviel zo goed, dat de 22-jarige fanatiekeling vorig jaar bestuurslid is geworden.

Ook bij Lendert Schuurbiers is het bouwen er met de paplepel ingegoten. “Voor mij is dit gewoon thuis.” Zijn vader begon bij de club, ontwierp zelfs wagens. “Het ging bij ons thuis altijd over de wagens. De keukentafel lag altijd vol met schetsen.” Er lopen momenteel zelfs drie generaties van de familie Schuurbiers rond bij de club.

Pieken en dalen

In de 44 jaar dat de bouwclub bestaat, zijn er ontelbaar veel herinneringen gemaakt. “Het mooie aan die periode is alle leut die we hebben gehad”, zegt voorzitter Michel Nefs. “Maar er zijn ook tranen geweest, zoals het verlies van Wout. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt.” Wout Hagenaars kwam in 2011 om het leven door een ongeluk tijdens het bouwen in de loods.

Lendert sluit zich bij de woorden van Michel aan. Hij herinnert zich nog goed de erehaag die zich vormde op de Grote Markt toen de wagen van de Waterstraot aan kwam rijden. Speciaal voor Wout. “Iedereen was aan het klappen. De wagen werd vol met bloemen gegooid. Het respect dat we daar kregen, dat was bijzonder.”

Dubbele uitdaging

Dit jaar doet de bouwclub dus met twee grote wagens mee aan de optocht van Bergen op Zoom. Allebei rijden mee in het A-klassement, het hoogste klassement. Een van de wagens komt voort uit de coronaperiode. De tweede is speciaal gemaakt voor het jubileum. “Voor een jubileum wilden we natuurlijk wel uitpakken”, legt Michel uit. Het is voor hem overigens ook een jubileumjaar. De voorzitter is namelijk 33 jaar lid van de bouwclub.

Twee wagens betekent, wel twee keer zoveel werk. “Dat vind ik juist mooi”, zegt Pepijn nonchalant. “Als je me vraagt of we dat nog eens gaan doen: echt niet hoor!”, vult Michel lachend aan. “Het is echt wel heel veel werk.” Eén ding is in ieder geval al duidelijk: “We gaan dit jaar weer een hele mooie Carnaval tegemoet!”, aldus Pepijn.