Oud Gastel

Al heel ‘lekker water’ in jubilerende Blankershove

Herbert Kats Herbert Kats

Mooier kan het nieuwe seizoen niet starten: een feestelijk jubileum met zwemwater van 22 graden. Gevolg is dat het maandag behoorlijk druk was bij de vijftigste verjaardag van zwembad Blankershove in Oud-Gastel. De Halderbergse wethouder Sharona Malfait liet de kans niet lopen om als geboren en getogen Gastelse zelf te komen feliciteren.

De wethouder is als het ware opgegroeid met Blankershove. “Ik ben nu 36. En ik kom hier al zo lang en heb aardig wat zwemdiploma’s gehaald. Blankershove is een begrip.” Voor Malfait en vele anderen is het zwembad ook een echte ontmoetingsplaats. “Dat sociale hart willen we behouden”, verzekert de bestuurder. Volgens haar is de missie voor het bad om – samen met de gemeente – wegen te zoeken om toekomstbestendig te zijn. “Op naar nog heel veel jaar!”

Bezoekers gaan via de versierde entree van Blankershove het Gastelse zwembad binnen. Ondanks het vroege uur is het binnen al aardig gevuld.
Bezoekers gaan via de versierde entree van Blankershove het Gastelse zwembad binnen. Ondanks het vroege uur is het binnen al aardig gevuld.

Blankershove bedruipt zich – behoudens wat ondersteuning van de gemeente – zelf en kan de kosten laag houden door veel inzet en een flink aantal trouwe vrijwilligers. “Toch een kern van een stuk of vijfentwintig”, legt voorzitter Rick van den Broek uit. Met z’n allen houden ze het bad netjes en de sfeer vriendelijk, vult de wethouder aan. “Er is hier nooit gedoe.”

Aansporing

Een aansporing van badmeester Nicky Lankhuijzen is amper nodig. “Het zonnetje gaat schijnen. De jeugd staat klaar.” Even later zijn jong en oud volop in het water te vinden.

De senioren werken met veel discipline hun dagelijkse baantjes af, de jeugd neemt af en toe een duik en speelt met de bal. “Lekker water!”, luidt de eensgezinde conclusie. Dat kan zeker op deze zonnige voorjaarsdag door een slimme aanpak vrij makkelijk op een aangename temperatuur worden gebracht. Zo stroomt het water eerst via het natuurlijk opgewarmde dak voor het in het bad terecht komt.

Een groep oudere zwemmers trekt gedisciplineerd baantjes in Blankershove.
Een groep oudere zwemmers trekt gedisciplineerd baantjes in Blankershove.