Roosendaal

Al snel oplossing voor gebrek aan studieplekken

Foto: Pixabay

Paul Joachems Paul Joachems

Wethouder René van Ginderen (CDA) gaat snel aan de slag om studieplekken voor jongeren te realiseren. Door de coronamaatregelen is thuis studeren verre van ideaal. In maart moeten de eerste studieplekken al gerealiseerd zijn.

Door: Paul Joachems

De Jongerenraad heeft eind vorig jaar ongevraagd advies uitgebracht aan de gemeenteraad over studieplekken in Roosendaal in relatie tot ‘Roosendaal Studentenstad’. Zij hebben een lijst opgesteld met aanbevelingen die de studieplekken in bijvoorbeeld de bibliotheek aantrekkelijker zouden maken. Zij noemen onder andere langere openingstijden, stilteruimtes en toegankelijke Wi-Fi. De Jongerenraad benadrukt dat er veel jongeren zijn die thuis niet goed kunnen studeren door drukte of andere redenen.

GroenLinks en PvdA stellen vragen

Dit advies van de Jongerenraad was aanleiding voor GroenLinks en PvdA om vragen te stellen aan de raad. Naima El Azzouzi, raadslid voor GroenLinks: “Als Roosendaal echt Roosendaal Studentenstad wil zijn, en dat wil de gemeente graag, dan moet dit tekort opgelost worden. Het tekort is juist nu in coronatijd met alleen maar online onderwijs extra goed merkbaar. Studenten en jongeren hebben het echt moeilijk nu. Tachtig procent van hen zit door de coronamaatregelen tegen een burn-out aan. Als ik mag spreken zonder mijn pet van raadslid, maar als student, ook ik heb het zwaar om me thuis online bij de les te houden. Maar ook na corona moeten er voldoende studieplekken zijn.”

Acute vraag naar studieplekken

Björn Rommens, nog maar nét burgerraadslid van de PvdA, maakte zijn debuut tijdens de commissievergadering vorige week: “Ik wil mijn dank uitspreken aan de Jongerenraad, zij zijn zelf gekomen met de signalering dat er een acute vraag is naar studieplekken. Dat heeft ons aan het denken gezet. Ik hoor heel veel partijen die het allemaal met ons eens zijn dat er iets met dit probleem moet worden gedaan.”

Wethouder komt met actieplan

Binnenkort komt onderwijswethouder René van Ginderen met een plan om het gebrek aan studieplekken voor studenten in de stad aan te pakken: “Aan de oproep om op korte termijn een plan van aanpak aan te leveren kan ik voldoen omdat we hier al mee bezig zijn. Als een aantal partijen waarmee we al in gesprek zijn concrete toezeggingen doen dan kunnen we die daarin opnemen.”

Plan op korte termijn

Er wordt een actieplan gemaakt voor de korte, middellange en lange termijn. Begin volgende maand moet er al een plan klaarliggen dat wordt opgesteld met de Jongerenraad en de betrokkenen.

Lees ook: Jongerenraad wil Roosendaal helpen studentenstad te worden

Lees ook: Jongerenraad groeit door met mooie plannen, in diverse en nieuwe setting