Halsteren

Aldi nu één jaar weg uit Gageldonk, en ‘vaart eigen koers’ met nieuwbouw Halsterseweg

De Aldi is op 1 juli één jaar weg uit winkelcentrum De Gagel aan de Holleweg.

Han Verbeem Han Verbeem

Aldi zet de bouwplannen door, voor een supermarkt aan de Halsterseweg in Halsteren. Binnenkort ligt de omgevingsvergunning ter inzage, aldus het college van Bergen op Zoom. Het concern wil volgens het college geen keuze maken tussen de Halsterseweg en winkelcentrum De Zeeland. Aldi zou “uit gebrek aan vertrouwen geen afspraken willen maken met de gemeente.” Aanstaande maandag is het exact één jaar geleden dat de Aldi vertrok uit winkelcentrum De Gagel, in de Bergse wijk Gageldonk-Oost.

Inmiddels heeft het concern twee andere locaties in beeld voor een nieuwe super: winkelcentrum De Zeeland en de Halsterseweg, ter hoogte van de Leeuwstraat. Aldi heeft vijf jaar geleden al een aanvraag voor De Zeeland ingediend, maar dan zou de bestemming van de locatie aangepast moeten worden om daar een tweede super -naast de al bestaande Albert Heijn- mogelijk te maken. Aan de Halsterseweg is een planwijziging niet nodig, de huidige bestemming staat daar de vesting van een supermarkt toe.

Motie december 2023

Zowel het Bergse college als de gemeenteraad zijn tegen een Aldi-vestiging aan de Halsterseweg, vanwege de verkeersonveiligheid. De raad heeft december vorig jaar daarom een motie aangenomen, waarbij het college de opdracht kreeg in gesprek te gaan over een uitruil – met zowel Aldi als met vastgoedbedrijf Gebri, de eigenaar van het Zeeland-complex. Het college zou meewerken aan de vestiging van een Aldi in De Zeeland, op de voorwaarde dat het concern bereid is af te zien van een winkel aan de Halsterseweg.

Eigen koers

Het gesprek van wethouders Joost Pals en Dominique Hopmans met Aldi heeft geen resultaat opgeleverd, heeft het college de raad onlangs laten weten. Integendeel: “Aldi heeft aangegeven wegens een gebrek aan vertrouwen geen afspraken met de gemeente te willen maken”, kreeg de raad te horen. De gemeenteraad zou juni vorig jaar van Aldi al “een kans gekregen hebben om richting te kiezen”, merkt het Bergse college op. Naar aanleiding van de raadsmoties heeft Aldi nu “de eigen koers bepaald.” Het Bergse college heeft maandag de gemeenteraad laten weten dat de motie uit december daarmee niet uitvoerbaar is en beschouwt deze als afgehandeld.

Het Aldi-concern was maandag niet voor commentaar bereikbaar.