Roosendaal

Aldi-omroepster houdt Priscilla uit haar slaap: ‘Ik versta ieder woord’

Een ochtend uitslapen is er voor Priscilla niet bij.

Sven de Laet Sven de Laet

Al maanden worden inwoners van de Roosendaalse wijk Kalsdonk in alle vroegte gewekt door een stem die door de straten galmt. Lang was onduidelijk waar het geluid vandaan kwam, maar nu is het mysterie ontrafeld: het is de omroeper van het nabijgelegen Aldi-distributiecentrum. Priscilla Oostvogels wordt er gek van. “Ik ben gebroken.”

Een aantal weken terug vroeg Jeffrey Dam, inwoner van de wijk, zich op Facebook af wat toch het geluid was dat hij hoorde. “Als ik ‘s ochtends vroeg de hond uitliet, hoorde ik het regelmatig. Alsof er iemand aan het omroepen was. Maar als ik dan aan anderen vroeg of zij wisten wat het was, hadden zij ook geen flauw idee. Toen heb ik het maar op social media gezet.”

Meteen stromen de reacties van buurtbewoners binnen. Een aantal van hen denkt nog dat het van het station komt, maar al snel blijkt het toch iets anders te liggen. Bij het nabijgelegen Aldi-distributiecentrum worden iedere ochtend chauffeurs opgeroepen om hun vrachtwagens op te pikken. En daar worden sommige bewoners knettergek van.

Een van hen is Priscilla. Ze kan er de klok – bijna letterlijk – op gelijk zetten. “Iedere ochtend rond een uur of zes is het raak. Dan begint die vrouwenstem weer. Nu het warmer wordt en de ramen ‘s nachts openstaan, kun je woordelijk verstaan wat er wordt omgeroepen.”

Het liefst zouden we in de kamer aan de achterkant van het huis slapen, maar dat is niet te doen.

Ze wordt er ondertussen aardig wanhopig van. “Het liefst zouden we in de kamer aan de achterkant van het huis slapen, maar dat is vanwege het geluid niet te doen. Zelfs als ik een weekje vakantie heb, kan ik geen enkele ochtend uitslapen. En dan heb ik het nog niet eens over het lawaai van anderen bedrijven hier in de straat, die ook vaak al om een uur of zes beginnen.”

Inmiddels woont Priscilla een kleine vier jaar in de Spoorstraat. “Als je naast een vliegveld gaat wonen, weet je ook dat je bepaalde overlast hebt. En dat is ook helemaal geen probleem. Maar zo vroeg… Als je buurman gaat klussen, mag ‘ie dat toch ook pas na een bepaalde tijd?”

Priscilla is niet de enige die last heeft de omroepster. Onder het Facebook-bericht reageren meerdere mensen dat ze al eens klachten hebben ingediend. Buurtbewoner Joshua heeft dat nog niet gedaan, maar snapt het wel. “Ik woon er zelf een stuk verder vandaan. Toch kan ik het vanuit de tuin ook altijd horen. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die dichterbij wonen echt heel vervelend is.”

Een woordvoerder van Aldi geeft aan dat de overlast bekend is: “Het klopt dat we wel eens klachten over het omroepsysteem hebben gehad. Op dit moment wordt onderzocht hoe het omroepsysteem kan worden vervangen door een ander systeem.”

Wat een ouderwets systeem, joh.

Jeffrey is blij dat het mysterie is opgelost. “Maar wat een ouderwets systeem, joh. Ik ben docent engineering op de Associate degrees Academie in Roosendaal. Als de Aldi echt zoekt naar een alternatief, lijkt het me een prima opdracht voor onze leerlingen. Ze kunnen ons bellen!”