Bergen op Zoom

Algae Holland zorgt met algen voor groene toekomst: ‘Bedoeling dat onze producten wereld overgaan’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Algae Holland is nog een relatief jong bedrijf, dat gevestigd is in Bergen op Zoom. Het houdt zich bezig met het gebruik van micro-algen in (vee)voeding. Volgens Pieter van Rijbroek, CEO en medeoprichter van Algae Holland, hebben de micro-algen talloze gezondheidsvoordelen en zouden ze zomaar de overstap naar vleesvervangers kunnen versnellen.

Hoe en wanneer is het bedrijf begonnen?

“Het bedrijf is gestart in 2014. Wij zagen dat algen een enorme toekomst in zich hebben. Momenteel zitten we in een eiwittransitie; eiwitten worden steeds duurder en algen zijn hier een heel mooi alternatief voor. Aan de andere kant hebben ze belangrijke onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen in zich. Algen hebben zo’n compleet voedingsschema, het kan een prima vervanger zijn voor sojamelk. Op die manier kunnen wij de transitie om minder vlees te consumeren, versnellen. Die vleesvervangers moeten natuurlijk wel dezelfde voedselkwaliteit hebben als het echte vlees. Daar komen de nu nog gebruikte bonen en erwten net in tekort.”

Jullie geven aan dat jullie in Bergen op Zoom zitten voor de vele partners daar. Met wie werken jullie zoal samen?

“We hebben vijf partners uit zowel Brabant als Zeeland, dit gaat om bijvoorbeeld Varta, Multifloor en Curio. De samenwerking met het onderwijs is heel belangrijk voor ons. Buiten Curio werken we ook samen met de HAS (Hogere Agrarische School, red.), waar wij ook diverse onderzoeksprojecten mee doen.”

Wat voor handelingen verrichten jullie hier in Bergen op Zoom?

“We ontwikkelen hier in eerste instantie de ideeën van wat we op de markt willen gaan brengen. Op het moment dat er een idee ligt, gaan we experimenteren met algen en hulpstoffen om te kijken hoe we zo’n product verder kunnen bereiden. Mochten we denken dat er potentie in zit, dan dragen wij het over aan een groep onderzoekers of studenten die het verder gaan uitwerken.”

“De eindproducten die hier geleverd worden, testen wij natuurlijk op de smaak en op productiemogelijkheden. Ook kijken we naar het uiterlijk, het moet er tenslotte goed uit zien.”

Wat voor eindproducten maken jullie?

“Wij hebben verschillende producten ontwikkeld; een brood met algen en fors minder zout erin, meerdere vega vleesproducten en een yoghurt. Een recent ontwikkeld product waar wij erg trots op zijn is een smoothie op basis van algen en spinazie, die erg belangrijk is voor mensen met een ijzertekort of voor zwangere vrouwen. Ook is zo’n product erg goed voor het herstel van het lichaam.”

“Onze afzet ligt nu nog bij industriële verwerkers; een producent van sportrepen en -dranken en een producent van vega (vis)burgers.”

Wat maakt Algae Holland uniek?

“Wij zijn niet uniek, de algen zijn uniek. Ze hebben alle belangrijke voedingsstoffen die wij nodig hebben in een erg mooie samenstelling voor handen. Het kan de tekorten invullen die wij hebben als we hebben in onze voeding als we overschakelen naar veganistisch eten. Daarbij komt dat we door het gebruik van algen fors onze suikerconsumptie reduceren.”

Wat is het toekomstbeeld van Algae Holland?

“Over 10 jaar zijn we een kennisbedrijf die al hun kennis kan toeleveren en adviezen kan geven aan anderen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze producten de wereld over gaan.”

“Het zelf telen van algen is daarnaast een optie die wellicht later in beeld komt, maar op dit moment zijn wij echt het kenniscentrum. We willen meer duurzame producten produceren, maar ook een happy life voor de gebruikers genereren. De gezondheidsvoordelen en de onderzoeken laten enorme mogelijkheden zien.”

Lees ook: Zo maakt Varta waardevolle producten van afval