Hoogerheide

Alle dienstverlening van de gemeente Woensdrecht onder één dak

Redactie Redactie

Met ingang van deze week zijn Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI), MEE West-Brabant en WijZijn Woensdrecht gevestigd in de nieuwe ontmoetingsruimte van het gemeentehuis. Op dit ontmoetingspunt kun je terecht voor producten en diensten en voor vragen over zorg, welzijn en sport.

De diensverlenende partijen in het sociaal domein zaten voorheen grotedeels in een pand aan de Kromstraat in Hoogerheide. Het niet meer gebruiken van het pand aan de Kromstraat levert een bezuiniging van zo’n €50.000,- op.

Het bezettingspercentage van het gemeentehuis gaat omhoog, maar de kosten voor het pand aan de Kromstraat vervallen. Bovenal is de besparing rendabel, omdat onder andere kosten voor verwarming niet stijgen. Het oude pand gaat mogelijk gebruikt worden door de scholen in de Boemerang. Als dat niet doorgaat is de kans groot dat het pand plat gaat voor woningbouw.

Afspraken

Intakers, WMO-consulenten en team Jeugd, voorheen bekend onder de naam CJG, werken sinds december vanuit het gemeentehuis. Intakers luisteren en helpen de client bij het vinden van de geschikte organisatie. De manier van werken van alle organisaties is aangepast. Vanwege de coronacrisis is besloten alleen op afspraak te werken en vrijwel niet met vrije inloop.

De gemeente wilt dat iedereen de hulp krijgt die nodig is. Er wordt gekeken wat de client zelf, en met hulp van de omgeving kan doen. En daarnaast eventueel welke ondersteuning nog nodig is. “Want blijven rondlopen met vragen lost niets op!”

Sociale dienstverlening

Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI), WIJZIJN Woensdrecht, MEE West-Brabant en bibliotheek West-Brabant zijn de dienstverlenende partijen in het gemeentehuis van Woensdrecht. BWI adviseert, begeleidt of wijst je de weg. Het werkterrein bestaat uit: welzijn en zorg, opvoeding, wonen, werk, vrije tijd, gezondheid, financiën, scholing en sport. Ook het jeugdhonk en de activiteiten van het To-Taalhuis vinden van nu af aan plaats aan de Huijbergseweg.

Het team van WIJZIJN Woensdrecht, bestaande uit drie maatschappelijk werkers, zijn professionals die opgeleid zijn mensen weer op weg te helpen. Je kunt er terecht met vragen over financiële zaken, geweld en problematiek, maar ook bij eenzaamheid. Maatschappelijk werkers Edwin, Carlijn en Lisa werken vertrouwd. De hulp kost niets en een verwijsbrief is niet nodig.

Ook MEE West-Brabant biedt clientondersteuning, oftewel hulp zonder kosten of verwijzing. De clientondersteuners geven onpartijdig advies en regelen zaken op het gebied van zorg of welzijn.

Bibliotheek West-Brabant is al jaren gevestigd in het gemeentehuis. In de bibliotheek kun je werken of studeren, helemaal gratis én ook voor niet-leden. Dit staat zoal op de kalender:

• Het Baby- tot Kleutercafé (elke eerste maandag van de maand).

•  De Peuter Parade (elke laatste woensdag van de maand).

• Een Taalfeestje, i.s.m. BWI (woensdag 20 januari).

• Een taal-oefengroep (dinsdagmiddag).

• (Gratis) computercursussen.         

• Het Geheugenhuis, i.s.m. BWI, TanteLouise en Heemkundekring (tijdens openingstijden).