Schijf

‘Alle seinen op groen’ voor burgerinitiatief ontwikkelvisie Schijf

manifest Schijf

Foto: Gemeente Rucphen (Facebook)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Maandag 17 juni hebben enkele inwoners van Schijf een manifest overhandigd aan de burgemeester van Rucphen, Marjolein van der Meer Mohr. Bijgevoegd waren bovendien 308 handtekeningen van Schijvenaren. Het plan is de aanzet voor nieuwe groei, die moet zorgen dat de 1600 zielen tellende kern ook in de toekomst overeind blijft.

Eén van de aanjagers van het plan is Paul Suijkerbuijk. Samen met dorpsgenoten Esther Nouws, Ralph Boden en Marvin de Beer is hij initiatiefnemer van het plan. Nu is er nog een bloeiend verenigingsleven en kijken Schijvenaren naar elkaar om. Het plaatsje leeft en dat moet zo blijven. Maar dat lukt alleen als er bijvoorbeeld wat woningen bij komen, legt Suijkerbuijk uit in een interview. Jongeren trekken anders weg en dat moet worden voorkomen.

Voortbestaan voorzieningen

Om de leefbaarheid ook op termijn te borgen is niet alleen woonruimte nodig. Het voortbestaan van meerdere voorzieningen staat onder druk, meldt het opgestelde manifest; ‘Daar maken we ons zorgen over.’ Denk aan sportfaciliteiten maar ook horeca heeft het moeilijk, valt te lezen.

Enthousiasme

“We hebben met z’n vieren pas een bijeenkomst georganiseerd en wisten niet wat we meemaakten”, vertelt Paul. De opkomst was zo groot dat niet iedereen binnen kon. Die avond zijn er al zo’n 120 handtekeningen opgehaald en een week later waren dat er ruim 300. “We willen geen nieuwe dorpsraad worden”, aldus de betrokken inwoner. “Maar wel samen met de gemeente, woningcorporatie en politiek actief meedenken over hoe we Schijf vitaal kunnen houden.” Ook hopen de initiatiefnemers ontwikkelaars enthousiast te krijgen, bijvoorbeeld voor behoud van het kerkgebouw. Liefst door er maatschappelijke functies in te huisvesten.

Hoopvolle ontvangst

Met als boodschap ‘Schijf verdient een visie!’ is het burgerinitiatief aan de gemeente overhandigd. Volgens Paul op een hoopvolle wijze; niet aan de balie maar aan de burgemeester. Gepaard met het nodige enthousiasme van de bestuurder. Suijkerbuijk: “Ze was heel blij met ons manifest. Het komt niet vaak voor dat inwoners zo concreet met een plan komen.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt, ook vanwege de vele positieve reacties van zowel andere inwoners als de politiek: “Alle seinen staan op groen.”

Het manifest (pdf) bekijken? Klik hier!