Roosendaal

Alle Tullepetaonse carnavalsnummers luister je voortaan op Spotify

Maarten Elst Maarten Elst

Elke Tullepetaon heeft wel een muziek-cd met echte Tullepetaonse leutmuziek in huis liggen, maar wie heeft de gehele collectie compleet? Met het volledige naslagwerk op Spotify heeft elke Tullepetaon sinds kort overal ter wereld toegang tot alle carnavalsnummers die in de stad zijn uitgebracht. Stichting Carnaval Roosendaal heeft samen met Stichting Tullepetaonse Oud’eede En Prullaria, kortweg STOEP, al het naslagwerk van de laatste 61 jaar verzameld en online gepubliceerd.

Door: Maarten Elst en Marvin Sluijter

STOEP-voorzitter Iwan van Strien haalt nog eens een elpee uit een hoesje. Enkele seconden later klinkt Blef bij de les van Speulenderwijs door de speakers, die aan de platenspeler zijn gekoppeld. ,,Het is een makkelijkere manier om carnavalsmuziek bij de mensen thuis te brengen”, vertelt Toon van Dorst, ereboer van Tullepetaonestad zoals Roosendaal in carnavalstijd heet. ,,Zeker in tijden van de coronacrisis, we kunnen niet naar het café toe en missen elkaars gezelligheid. Nu kunnen we het thuis alsnog vieren.”

Opvolger

Met twee goedgevulde albums van Oor Ze Zienge zijn zo goed als alle nummers uit 61 jaar carnavalsgeschiedenis verzameld en online gepubliceerd via Spotify. ,,De verzamel-cd die we hadden, stamt alweer uit de jaren ’90, dus die was aan vervanging toe”, weet Van Strien. ,,Dan kan je wel weer een cd uitbrengen, maar dat is niet meer van deze tijd. Er is gekozen voor een moderne oplossing via Spotify.”

,,Steeds minder mensen hebben cd’s”, vult Van Dorst aan. ,,Vooral de jeugd luistert muziek via Spotify of koppelt hun telefoon aan een speakertje om zo muziek af te spelen. De ideale manier dus om carnavalsmuziek te draaien.” 

Les in carnavalsmuziek

In de verzamelruimte van STOEP staat de speaker haast gebroederlijk naast de platenspeler. Waar je op de telefoon van het ene naar het andere jaar swipet, laat Van Dorst de plaatjes van verschillende jaren door zijn vingers gaan. ,,Het eerste bewaarde nummer van 1959 staat ook op Spotify, maar ik kan me voorstellen dat de jeugd de nummers van de laatste jaren eerder zullen herkennen. Van mijn leeftijd zullen dan ook sneller een carnavalsnummer uit de jaren ’80 opzetten, daar zijn we tenslotte groot mee geworden.”

Een favoriet carnavalsnummer? Dat blijft een niet te beantwoorden vraag voor STOEP-voorzitter Van Strien. ,,Mijn voorkeur gaat wel uit naar de nummers van de jaren ’70 en ’80. Destijds kregen we op de basisschool nog les in die liedjes, dus dat zijn de liedjes die goed in mijn geheugen zitten en het meeste aanspreken.”

Alle leutmuziek van Tullepetaonestad is terug te vinden op Spotify onder de artiestennaam Carnaval in Tullepetaonestad. Onder de albums Oor Ze Zienge vol. 1 en vol. 2 staat al het naslagwerk van 61 jaar carnaval in Roosendaal.