Woensdrecht

Alle Woensdrechtse dorpen verenigd op nieuwe carnavalsvlag

Redactie Redactie

Woensdrecht heeft een carnavalsvlag die de saamhorigheid van de kernen van de gemeente moet uitstralen. Op de fel groen/gele vlag staan symbolen van de carnavalsverenigingen uit de 4 verschillende kernen. Zoals snoeken, geiten, bokken, een os en twee grenspalen uit Put en Buntland. De vlag werd donderdag onthuld door wethouder Hans de Waal en burgmeester Steven Adriaansen. Petra Harren heeft het ontwerp van de vlag gemaakt en was ook aanwezig.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Naar verschillende metershoge carnavalswagens kijken tijdens de optocht, of in een propvolle -en gezellige- carnavals bus naar een ietwat te volle kroeg om een pilsje te drinken met je maten. Het zit er dit jaar niet in. 2021 is een sober carnavalsjaar wegens de coronacrisis.  

Vlag moet wapperen in heel de gemeente

Carnaval kan niet of in aangepaste vorm doorgaan. Het feest vind dit jaar grotendeels digitaal plaats. “Dat is jammer. We zijn opzoek gegaan naar alternatieven. De carnavalsvlag is één van die alternatieven”, vertelt De Waal. Met de vlag laat hij zien dat hij een hart voor carnaval heeft. Hij roept anderen op dat ook te doen. “De bedoeling is dat inwoners met en voor carnaval de vlaggen buiten hangen.”

De wethouder is fanatiek carnavalsvierder. “Ik vier al carnaval sinds dat ik zo groot was”, waarna hij zijn hand op heuphoogte houdt. “Het is een feest van herkenning. In het café zie je mensen die je het hele jaar niet ziet”, zegt hij glunderend.

Carnavalsvlag winnen?

De carnavalsvlag is voor 15 euro verkrijgbaar bij Petra’s Print in Huijbergen. Ook bouwclubs Bc de Bokkerijders, de Durdouwers, de Papagaai en de Kooi verkopen de vlag.

Maar je kunt er ook een winnen. De gemeente organiseert een loterij. Op de website en Facebook staat een slagzin. “Die slagzin moet je aanvullen op een ludieke, carnavaleske manier”, aldus De Waal. De jury bestaat uit De Waal en Adriaansen. De beste 60 inzendingen krijgen een vlag die thuisbezorgd zal worden.