Bergen op Zoom

Alleenstaande starters betalen vaak meer dan 38 duizend euro eigen geld in West-Brabant

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Alleenstaande starters moeten tegenwoordig steeds dieper in de buidel tasten om een woning te kunnen kopen. Ook in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht is het niet gek als je meer dan het modale jaarinkomen van 38 duizend euro in moet leggen. Dat blijkt uit de Eigen Geld Kaart van Independer.

Van de drie gemeenten hoeven inwoners van de gemeente Bergen op Zoom het minste in te leggen bij de aankoop van een huis. De alleenstaande starter heeft hier ‘slechts’ 38.003 euro eigen geld nodig. Dat ligt drie euro boven het modale jaarinkomen. ‘’Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking’’, schrijft Marga Lankreijer van Independer.

Sparen, sparen, sparen

Woensdrecht komt op de tweede plek met een eigen bijdrage van 44.575 euro. ‘’Dat moet dus van jouw eigen centen gebeuren’’, vervolgt Lankreijer. ‘’Je moet nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later.’’ Roosendaal is onze duurste gemeente, hier heb je 49.607 euro nodig.

Om het maar positief af te sluiten: Een huis kopen in West-Brabant is vaak een stuk goedkoper dan in gemeenten als Breda (123.802 euro) of Oisterwijk (142.595 euro).

Bron: Independer