Bergen op Zoom

Allerzielen: het herdenken van dierbaren in coronatijd

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Zondag is het Allerheiligen en maandag is het Allerzielen. Tijdens Allerheiligen worden alle heiligen herdacht en Allerzielen is een dag om onze dierbaren te herdenken. Omdat de herdenking dit jaar vanwege de coronacrisis niet kan plaatsvinden, is er een speciale uitzending op ZuidWest TV te zien. In deze uitzending wordt extra stilgestaan bij deze twee dagen.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Op ZuidWest TV wordt er een speciaal programma uitgezonden. Met behulp van muziek en tekst wordt een persoonlijk verhaal verteld. “De uitzending is een extra handvat voor Katholieke nabestaanden”, aldus Martien van Leeuwen, lid van werkgroep Allerzielen.

Rouwverwerking

Iedereen gaat anders om met het verlies van een dierbare. Voor Van Leeuwen is het emotioneel erg zwaar om elke dag langs het graf van zijn overleden dochter te gaan. Volgens hem kun je aan elk graf zien hoe vaak iemand langskomt en het onderhoud.

Iemand die bijna dagelijks de begraafplaats bezoekt, is de 83-jarige Joop van Kooten. Er gaat geen dag voorbij dat hij niet aan zijn overleden vrouw denkt. Heilige dagen en haar verjaardag zijn dagen dat Joop zijn overleden vrouw extra herdenkt. Al zou hij geen geen cent meer te makken hebben, Joop zal altijd bloemen kopen voor zijn vrouw. Deze bloemen legt hij op het graf, wat hij dagelijks onderhoud. De twee waren 61 jaar samen en bijna 55 jaar getrouwd. Zolang Joop gezond is gaat hij elke dag langs het graf van zijn “allergrootste liefde”. Hij praat tegen haar alsof ze nog bij hem is. “Voordat ik ga slapen en als ik wakker wordt geef ik een kus op een foto van mijn vrouw.”  

Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen is een christelijk feest en de dag waarop alle heiligen en martelaren worden herdacht. Het wordt jaarlijks op 1 november in de katholieke kerk gevierd. Binnen de Rooms-katholieke kerk is Allerheiligen een verplichte feestdag. In tegenstelling tot veel andere Europese landen wordt de dag in Nederland niet erkend als Nationale feestdag. De dag na Allerheiligen wordt Allerzielen gevierd. Het is een dag speciaal om te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur.