Bergen op Zoom

Alles aan de watertoren is rond… nu de verkoop nog

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De iconische watertoren aan de Parallelweg in Bergen op Zoom is te koop. En hoewel er voor ruim een miljoen euro in is geïnvesteerd hangt er een prijskaartje van “slechts” 425.000 euro aan het monument. Een koopje, noemt eigenaar Guido Pallada het. En toch loopt het niet storm.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Guido Pallada is lyrisch over het werk van kunstenaar Marius Dielemans die er een waar kunstwerk van gemaakt heeft. “De toren is misschien wel een miljoen waard door de kosten en inspanningen die erbij zijn komen kijken’’, desondanks staat het gigantisch grote Rijksmonument nu inmiddels al twee maanden te koop voor slechts 425.000 euro.

Kunstwerk

De watertoren was, zoals Pallada zelf zegt, een impulsieve aankoop. Dielemans, die volgens Pallada net als hem een beetje gek was, kocht de toren van hem over en maakte er in al die tijd een heleboel kunst. Zijn levenswerk kon hij echter niet afmaken. Dielemans overleed in 2018 aan de gevolgen van kanker. Pallada was in al die jaren nauw betrokken tot de toren en had een hechte band met Dielemans. Na zijn dood was hij dus ook van plan, om via een stichting, er een museum van te maken. Dat kreeg hij helaas niet voor elkaar. Uiteindelijk nam hij dus het besluit, ondanks dat het ooit begon als een impulsieve aankoop, om de toren toch terug te kopen.

Uniek

Met behulp van ronde vormen ontwierp Dielemans niet alleen erg praktische kapstokken, lampen, fotolijsten en de inrichting. Ook de badkamer en de bovenste verdieping, waar kleinschalige concerten, vergaderingen en bruidssuites plaatsvonden maakte hij helemaal eigen. Volgens Pallada wen je er nooit aan en blijft je het verbazen wat er binnen allemaal te bewonderen is. Zo ontdekt ook hij, elke keer weer, slimme handigheidjes en de kleinste details. Iemand die besluit om het te kopen, stapt in het onvoltooide levenswerk van Marius Dielemans.

In dit video-item geeft Pallada aan ZuidWest TV een rondleiding door zijn watertoren.