Bergen op Zoom

Alles is dicht, maar schaatsen kan nog wél: ‘Zó fijn voor de jeugd’

Sven de Laet Sven de Laet

Terwijl zo’n beetje alles gesloten is door de lockdown, is er in ieder geval nog één activiteit die wél geopend blijft: de schaatsbanen in de regio. Voor kinderen onder de 18 jaar althans. Ook in Bergen op Zoom kunnen zij het ijs op. Al is het de vraag, voor hoe lang nog. “Voor hetzelfde geld moeten we morgen alsnog de tent dichtgooien.”

Het nieuws sloeg in als een bom, vertelt organisator Frank Vale van het Bergs Winterparadijs. “Een mokerslag. Vorige week ben ik nog naar Duitsland gereden voor duizend liter glühwein.” Dat is nu allemaal voor niks. “Dit was het worst case scenario. Het hele horecagedeelte is gesloten en inmiddels zelfs al voor een groot deel leeggeruimd. Dat doet zeer, hoor.”

Toch proberen ze er het beste van te maken. “Meteen na de persconferentie hebben we overleggen gevoerd over de mogelijkheden. Gelukkig wordt het schaatsen gezien als buitensport, waardoor we kinderen tot en met zeventien jaar nog mogen ontvangen. Zó fijn ook voor die jeugd. Die hebben wekenlang vakantie. Heerlijk dat ze zo toch nog wat plezier hebben, toch?”

Er zijn een paarduizend kaartjes via Social Deal verkocht, maar de helft daarvan was nog niet ingeleverd.

En ook financieel wordt de schade zoveel mogelijk beperkt, al blijft het volgens Vale een druppel op een gloeiende plaat. “Er zijn een paarduizend kaartjes via Social Deal verkocht, maar de helft daarvan was nog niet ingeleverd. Nu kunnen die godzijdank nog ingeleverd worden. Als we dat allemaal terug zouden moeten betalen… Dat is voor ons een verschil van tienduizenden euro’s.”

Wel vraagt Vale zich af hoe lang er nog geschaatst mag worden. “Als de Veiligheidsregio morgen besluit dat dit niet meer onder sporten valt, dan kunnen we de tent weer sluiten. Laten we hopen dat het zo ver niet zal komen.”