Bergen op Zoom

Alperen Yilmaz (GBWP) is verwaarlozing Vijverberg beu: ‘Een zinkend schip’

Han Verbeem Han Verbeem

Raadslid Alperen Yilmaz (GBWP) ergert zich aan de jarenlange verwaarlozing van de Vijverberg, in zijn wijk Gageldonk-West. De wandelpaden en oevers zijn gevaarlijk, de gemeente heeft inmiddels borden geplaatst die waarschuwen voor ratten. De opknapbeurt is pas in 2024 aan de orde, kreeg zijn partij te horen. Maar dat duurt Yilmaz te lang. Hij wil dat de gemeente zo snel als mogelijk aan de slag gaat. “Het Vijverbergpark is een zinkend schip.”

Verschillende partijen en raadsleden hebben de afgelopen jaren al bij het college aan de bel getrokken. Want het is een ronduit smerige boel, bij de vijverberg. Roestige fietsen, containers vol vuil en plastic zijn al uit de waterpartij gevist. En het gaat maar door, constateert Yilmaz. “Er is veel geïnvesteerd in de wijk met alle nieuwbouw en renovaties. Dan is dit niet het visitekaartje dat je als gemeente de inwoners en bezoekers wil laten zien.”

Verrotte beschoeiing

De beschoeiing langs het water is vervallen en ontbreekt zelfs bij grote delen langs de waterkant. Vermolmde planken steken uit het water, op de plaats waar ooit een vuilnisbak stond resten slechts enkele roestige palen. Het asfalt is gescheurd, wortels steken erdoorheen. “Het is ronduit gevaarlijk”, constateert het raadslid. Vorige week heeft hij samen met burgerlid Burak Sahin een pittige brief gestuurd aan het kersverse college van B&W. GBWP zit inmiddels in de oppositie maar dat maakt de partij er niet minder strijdbaar om. Het park van de Vijverberg is de levensader van Gageldonk, stelt Yilmaz – die hier al sinds zijn vroege jeugd woont. Als jongste raadslid van net 23 jaar oud wil hij zich inzetten voor eerherstel van de waterpartij. “Het moet een plaats van verbinding worden, waar mensen samenkomen en waar het gezellig wandelen is.”

Wijkbewoners

Ook de wijkbewoners zijn de slechte staat van het park beu. Een ouder echtpaar -zij is opgegroeid aan de Ligusterstraat, hij komt uit Waalwijk- woont sinds kort in de nieuwe appartementen bij de noordelijke Vijverberg. “Het was hier in mijn jeugd zó mooi”, verzucht de vrouw. “En rommel gooien op straat, dat dééd je in die tijd niet. Wikkeltjes van een snoepje ging in de prullenbak en anders kreeg je thuis wat te horen. Mensen spraken elkaar aan op gedrag.” Tegenwoordig is dat anders, de wijk kent vele culturen en de inwoners leven langs elkaar heen.

Onderhoudsniveau

Verder uitstel van het groot onderhoud is niet alleen wenselijk, maar ook dringend nodig. In het water drijven groene slierten, een indicatie van blauwalg. Kinderen of ouderen kunnen onderuit gaan op het slechte wegdek en zelfs in het smerige water belanden. “Je moet er niet aan dénken”, benadrukt Yilmiz. Waarschuwingsborden alleen helpen niet, de gemeente heeft de wettelijke plicht om de veiligheid te garanderen. Het GBWP-raadslid wil ook weten welk onderhoudsniveau de gemeente hier hanteert. Uiteindelijk draait het allemaal om geld, en sinds lange tijd heeft de gemeente Bergen op Zoom flinke overschotten op de jaarrekening.”